Tappancsvilág

www.tappancsvilag.huNavigáció : Hírközpont

Babesiosis: tények és tévhitek |
2009.04.19.
Címkék: babesia, babesiosis, betegség, kullancs, kullancsirtó, kutya, kórokozó, tévhit, védekezés
Hazánkban a vérszívó élősködők által terjesztett kórokozók közül a kutyákra a babesiosis az egyik leggyakoribb veszélyforrás. A kullancs által terjesztett egysejtű parazita által okozott kórkép fertőző vérfestékvizelés néven is leírásra került. A kullancsok fokozódó aktivitása tavasszal egyben a babesiosis gyakori előfordulását is jelenti.


Dermacentor reticulatus kullancsok: vérrel telt nőstény balra, hím jobbra

A közelmúltban számos, kutyatartóknak, állatbarátoknak szánt, online és nyomtatásban megjelent publikáció foglalkozott a téma bemutatásával, melyek között a parazitológusok, orvosok, állatorvosok tollából származó, elismerésre méltó szakmai igényességgel készült cikkek mellett a hajmeresztő képtelenségeket tényként tálaló bulvár is megjelent. Az itt közölt összefoglalás egyik célja a bulvársajtó gyakran ismételt tévedéseinek kiigazítása.
A babesiosis kórokozói egysejtű, vérben élősködő paraziták, melyek a vörösvértesteket teszik tönkre. Világszerte számos állatfajt károsítanak, más babesia okoz betegséget a szarvasmarhákban, mint a lovakban, és ismét egy ezektől eltérő babesia faj betegíti meg a kutyákat. A macskákra veszélyt jelentő Babesia cati vagy a Babesia felis Indiában és Afrikában ismeretes, hazai előfordulását még nem igazolták. A babesiák embert is képesek megbetegíteni, a kórokozót ember esetében is a fertőzött kullancs közvetíti. Az emberi babesiosis ritkán megállapított betegség.
A babesiákat méretük alapján két csoportra osztják. Az 1-3 mikrométer közöttiek a kis babesiák, a 3-5 mikrométer nagyságúak a nagy babesiák. A kis babesiák rendszertani besorolása, kórokozó szerepe és több egyéb tulajdonsága még nem megfelelően tisztázott. A nagy babesiák közé tartozik a kutyát megbetegítő Babesia canis.


Nagyszámú babesia kutya vörösvértestekben, megfestett vérkenetben

A kutyákat megbetegítő Babesia canis három további alfajra osztható. Európában a Babesia canis canis, Dél- Afrikában a Babesia canis rossi, egyéb trópusi és szubtrópusi területeken a Babesia canis vogeli fordul elő. A kórokozó képesség és az ennek következtében fellépő betegség súlyossága szempontjából a Babesia canis rossi jelenti a legnagyobb veszélyt, a Babesia canis vogeli pedig ebben az összehasonlításban a legkevésbé ártalmas. A hazai helyzet ennek megfelelően középúton található, kutyáink nincsenek akkora veszélynek kitéve, mint afrikai sorstársaik, viszont súlyosabb tüneteket szenvednek el a babesiosis következtében, mint az amerikai kontinensen élő ebek.
A babesiák a fertőzött kullancsból kerülnek vérszívás útján az áldozatba. A kórokozót hordozó szukából a vemhesség alatt a fejlődő kölykökbe is átjuthatnak az élősködők, így a kölykök már fertőzötten születhetnek. A vértranszfúzió során történő fertőződés elméleti lehetősége fennáll.


Jellegzetes rajzolatú Dermacentor kullancs, karamell színű mintázattal a háti pajzson

A babesiák valódi vektorai a kullancsok. Hazánkban az egyik leggyakoribb kullancsfaj, a  Dermacentor reticulatus a kórokozó fő terjesztője, az utóbbi években viszont már az Ixodes ricinus kullancsfajból is kimutatták. A kullancsok a vérszívás kezdetekor nem azonnal juttatják be az áldozat szervezetébe a kórokozókat. A babesiák az éhes kullancsban ugyanis olyan szerkezeti formában találhatók, ami nem alkalmas az emlősállatok megfertőzésére. A vérszívás megindulása egyfajta jeladás, melynek hatására szerkezeti átalakulás indul be az egysejtű élősködőknél. Mintegy 48 órával a vérszívás megkezdése után a kullancsban már tolonganak a fertőzésre kész, átalakult babesiák. A babesiák átvitelének esélye a vérszívás kezdetétől számított 24 órán belül minimális, 24-48 óráig kicsi, 48-72 óra között nagy, 72 óra elteltével pedig szinte teljesen bizonyos.
További információk a kullancsokról olvashatók a Tappancsvilág honlapon.

Megbetegedett kutyákon a következő tünetek jelentkeznek:
Heveny esetben: kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, láz (ez utóbbi gyakori, de nem feltétlenül megjelenő tünet), vérfogyottság. Ezt követően vérfestékvizelés, sárgaság, és a veseelégtelenségre jellemző tünetek (bűzös lehelet, hányás, stb.), az elhullás néhány napon belül bekövetkezhet. Idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A súlyos elváltozások arra vezethetők vissza, hogy a babesiák a vörösvértesteket szétrombolják, a szétesett vörösvértestekből a keringésbe jutott vérfesték a vesék finom szűrőrendszerét tönkreteszi, a mérgező anyagok kiszűrése a szervezetből leáll.
A vérfesték kávébarna színezetet ad (lásd kis kép jobbra)  a vizeletnek, ez nem összetévesztendő az egyéb betegségek esetén fellépő vérvizeléssel, amelynek során a vér alakos elemei, pl. a teljes vörösvértestek is megjelennek a vizeletben.
Idült esetben az étvágytalanság, váltakozó testhőmérséklet és lesoványodás hetekig- hónapokig fennállhat, a vérfogyottság, sárgaság és a veseelégtelenség tünetei kevésbé jellegzetesen vagy alig észlelhetőek.
A heveny formában megbetegedett kutyák gyógyulási esélyei az oki terápia megkezdésének idejétől függnek. Egyes esetekben az időben megkezdett, gondos állatorvosi ellátás sem képes a beteg kutya életét megmenteni. A babesiák elpusztítására megfelelően hatékony injekciós készítmény áll az állatorvosok rendelkezésére, azonban a végzetesen károsodott veséket csak veseátültetéssel lehetne pótolni. Az első tünetek jelentkezése esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Gondos tulajdonosok már a vérfogyottságot is észlelik a sápadt nyálkahártyákon, ennél is feltűnőbb azonban a hirtelen jelentkező levertség és étvágytalanság, illetve láz. A kávébarna színű vizelet 1-2 nappal az előbbi tünetek után jelenik meg.


Dermacentor reticulatus feji vége

A betegség megelőzésének lényege, hogy a kullancsok ne juttathassák a kórokozókat a kutya szervezetébe, ennek megfelelően a vérszívókat a babesiák átvitele előtt el kell pusztítani. A kullancsokat elpusztító készítmény kiválasztása során javasolt a konzultáció az állatorvossal. A megvásárolni kívánt készítmény csomagolásán szerepelnie kell, hogy rendelkezik a magyarországi forgalmazáshoz szükséges engedéllyel (gyógyszerek esetében törzskönyvi szám), ellenőrizzük továbbá, hogy a mellékelt magyar nyelvű használati utasításban szerepel-e a kullancsellenes hatás. A kullancsok ellen alkalmazható hatóanyagok közül a permetrin és az amitráz macskákon mérgező, az ezt tartalmazó készítmények használata kerülendő olyan kutyák esetében is, amelyek macskákkal szoros kontaktusban (egymás kölcsönös nyalogatása) élnek.


Ixodes ricinus

További információk a kullancsellenes kezelésről olvashatók a Tappancsvilág honlapon.


A mikroszkóp alatt készült képek közzétételét engedélyezte: prof. Frederic Beugnet

Dermacentor és Ixodes fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva


Felhasznált irodalom:

Guide to major vector born diseases of pets, 2002

The Merck Veterinary Manual IX., 2005
Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A szemhéjak feladata a szemgolyó védelme mellett a könnyfilm eloszlatása a szem felszínén.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved