Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Menetrend szerint közlekedő kóbor kutyák Moszkvában |
2009.04.25.
Címkék: Moszkva, Oroszország, kutya, kóbor kutya, metró


Menetjegyet ugyan nem váltanak, de célzott utazásokra használják a moszkvai metro szerelvényeit a gazdátlan ebek.

A felszíni járatokon ingázó, hajléktalan négylábúak jelenségére a Szovjetunió összeomlása óta figyeltek fel. A kóbor ebek a főváros nagy húsfeldolgozó üzemeihez vonatoztak az elővárosi vasútvonalakon, majd a célnál leszállva, a szeméthalmokon ehető maradékok után keresgéltek. Az egyik télen aztán a metro lehetőségeit is felfedezték.

A föld alatt élő kutyák rafinált kéregetési módszereket fejlesztettek ki, megtanulták továbbá, hogy az egyenruhásokat bölcs dolog elkerülni, és a metro vonalhálózatát is meglepően jól ismerik. Elutaznak az egyik megállótól a másikig, ott esznek valamit, majd visszatérnek a kiindulási pontjukhoz. A kóbor kutyákat megfigyelő kutatók csak találgatnak azzal kapcsolatban, hogyan tájékozódnak a négylábúak az alagutak labirintusában. Számolják a megállókat vagy értik a hangosbeszélő tájékoztatásait?

A megfigyelések szerint a metroszerelvényeken utazó kutyák előnyben részesítik a kocsi elejét vagy végét, kerülik a csúcsforgalmat és nem kedvelik a mozgólépcsőt. Az igazán előkelő négylábúak szívesen heverednek le a szabadon maradt üléseken.

Hivatalos becslések szerint mintegy 30 000 kóbor eb él Moszkva területén. Csak a legokosabbak utaznak közülük a metroszerelvényeken.



Kiegészítés a Tappancsvilág szerkesztőségétől:

Athénban saját magunk is megfigyeltük, amint a városközpontban kóborló, gazdátlan ebek a zöld jelzésnél keltek át a zebrán, a piros lámpánál pedig a járdán várakoztak.

Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved