Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A mosómedvék elszaporodnak Németországban |
2006.12.18.
Címkék: Németország, kártevő, mosómedve, terjeszkedés

Elgondolkodtató adatok a türingiai vadászok szövetségétől.


A mosómedvék az 1990-es évek közepén kezdték a megtelepedést Türingiában és napjainkra nagy mértékben elszaporodtak. Az első sorban éjjel aktív állatok populációját nehéz felmérni, de a vadásztársaságok jelentései szolgáltatnak bizonyos alapot az egyedszám becsléséhez  vélte Frank Herrmann a tartományi vadászok szövetségének vezetője.
Míg az 1994/95–ös vadászati idényben, Türingia területén 179 mosómedvét ejtettek el, tíz évvel később ez a szám már 1556–ra emelkedett, sőt a 2005/06–os idényben 2668 példányt lőttek ki.
A mosómedvék gyors terjedésének egyik titka, hogy mindenevők és rendkívül sokféle környezethez tudnak alkalmazkodni. Mivel növényeket is fogyasztanak, nem közvetlen táplálék- konkurensei a rókáknak. Az ügyesen mászó mosómedvék étlapján a fán fészkelő madarak tojásai és fiókái is szerepelnek, ami az őshonos fajokra komoly veszélyt jelent. Az apróvadas területeken is hajlamosak felfalni a vadászok elől a zsákmányt, így érthető, hogy a hívatlan vendéggel nem bánnak kesztyűs kézzel. Az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján az is  világossá vált, hogy kizárólag vadászati intézkedésekkel nem lehet visszaszorítani a mosómedvék előretörését.
Az Észak-Amerikából prémes állatként betelepített mosómedvék néhány példánya megszökött, rövid időn belül elszaporodott és a volt NSZK felől kezdte terjeszkedését keleti irányba.
 (Németországtól keletre több országban, közöttük hazánkban is jelezték előfordulását szerk.)


Az idegen fajok meggondolatlan betelepítése könnyen felborítja egy élőhely eredeti rendjét, őshonos fajok kipusztulásához, esetenként teljes környezeti katasztrófához vezet, különösen, ha az emberi tevékenység a környezet károsítását tovább súlyosbítja.
Az ember által behurcolt fajok egyedei által végzett pusztításról szól egy korábbi tudósítás, amely elolvasható ide kattintva.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved