Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A macskák betegségeinek leküzdését segítő konzultációs bizottság alakult |
2006.11.04.
Címkék: betegség, kórokozó, macska, védekezés


A Macskabetegségek Elleni Európai Tanácsadó Testület (European Advisory Board on Cat Diseases, betűszóként: ABCD) 2006. első félévében alakult. Létrejöttének legfőbb indoka a 60 milliósra becsült európai macska populáció jelentős hiányosságai a betegségek elleni védekezés területén és az ebből fakadó közegészségügyi kockázatok.

A közelmúltban 5 országban végeztek 30 ezer macskatartóra kiterjedő felmérést, melynek eredményei szerint 10 új gazdából 6 nem oltatta be a cicákat, a felnőtt macskákat tartók 30%-a pedig még soha nem vitte el védőoltásra kedvencét.
Marian Horzinek, az új bizottság elnöke szerint: „A védőoltások saját eredményességük áldozataivá válnak, mivel a vakcinázás hatására a betegségek előfordulása és ezzel együtt észlelhetősége nagymértékben csökken. Az új bizottság legfontosabb feladata a macskatartók figyelmének felhívása a fertőző macskabetegségek jelentette veszélyekre és azok megelőzésének fontosságára. Célunk, hogy a gazdák a védőoltásokra úgy tekintsenek, mint a kedvenceik iránti felelősség egyik alapvető tényezőjére.”

Az új tanácsadó testület tíz országból származó állatorvosai az immunológia, a járványtan és a védőoltások kifejlesztésének szakterületein dolgoznak. A bizottság fel kívánja hívni a macskatartók figyelmét az állatorvossal való rendszeres, személyes konzultálás fontosságára, valamint figyelmeztet a homályos forrásokból származó, interneten és egyéb módokon terjesztett, szakmai háttér és ellenőrzés nélkül közölt „ismeretterjesztés”  veszélyeire.

A testület külön munkacsoportot állított fel a H5N1 típusú madárinfluenza macskára való átterjedés kockázatainak és a kontroll lehetőségeinek vizsgálatára.

 

További információkért látogassanak el a www.abcd-vets.org honlapra.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A "zúza" a házityúkban a rendkívül izmos falú zúzógyomor,  ami a magvak őrlésében vesz részt és a mirigyes gyomorba továbbítja az őrleményt.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved