Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Kullancsok: gyakran ismételt vagy különleges kérdések |
2008.05.07.
Címkék: Lyme borreliosis, babesia, babesiosis, betegség, kullancs, kutya, kórokozó, védekezés




Az idei tavasz a csapadékos időjárásnak köszönhető magas páratartalom és a napközben kellemes tartományba emelkedő hőmérséklet következtében ideális környezetet teremt a kullancsok számára. Szerkesztőségünkbe jelentős számban érkeznek a kérdések a vérszívó élősködőkről, így a válaszokat témák szerint, több pontban összetömörítve a nyitóoldalon is megjelentetjük.

 

 

Bogár vagy rovar:

A kullancsok az ízeltlábúak közé tartozó, lapos testű, kifejlett állapotban 3-4 mm-es, vérszívó, külső élősködők. Nem bogarak és nem is rovarok, hanem az atkafélék közé tartoznak.


Veszélyes időszakok:
Kullancsok támadásával szinte bármely évszakban számolnunk kell, azonban az év során két különösen veszélyes periódusra kell felkészülnünk, az első a tavaszi, a második az ennél valamivel kevésbé kifejezett őszi kullancsáradat.



Beszakadt fej:
A befúródott kullancs eltávolításának megkísérlése közben az élősködő feje könnyen leszakad, mivel a szájszerv horgai az áldozat bőrében egy cementszerű dugóban horgonyoznak, mint a tipli a falban. A visszamaradt fej önmagában már nem juttat kórokozókat a szúrási csatornán keresztül az áldozatba. Néhány napon belül kilökődik, vagy egy csipesszel is eltávolítható. A szúrás helye körül a bőrben gyulladásos reakció várható több napon át.

Teendők: beszakadt fej eltávolítása csipesszel, majd bőrön alkalmazható fertőtlenítő oldattal ecsetelés. Kedvenc állat megfigyelése, szükség esetén állatorvoshoz fordulás.

 

 

Átmegy a kutyáról az emberre:

Amennyiben egy kullancs a kedvenc állaton vért szívott, ugyanazon fejlődési stádiumában már nem fog ismét vért szívni. Valamennyi mozgásra képes fejlődési stádium (lárva, nimfa, kifejlett egyed) csak egy alkalommal szív vért, majd átalakul a következő stádiumú formába, illetve a kifejlett egyed igyekszik párosodni, ezt követően a nőstény petét fog rakni.

Ha a kullancs nem tudott befúródni a kedvenc állaton, csak járkált annak szőrén, majd lepottyant, utána akár emberre is felkapaszkodhat vért szívni.
Teendők: rendszeres kezelés kullancsok ellen.

 

Behozza a lakásba a kutya:

Az előbbi gondolat folytatásaként elmondható, ha a kedvenc állat nem volt kullancsirtó szerrel kezelve, akkor az erdős-bokros területekről akár a gazdi lakásába vagy kertjébe is behurcolhatja a vérszívókat.

Teendők: rendszeres kezelés kullancsok ellen.


 

Veszélyes-e a kutyákra:

Hazánkban a kullancsok által terjesztett kórokozók közül a Lyme borreliosis (régebbi nevén Lyme kór) és a babesiosis jelenthet veszélyt az ember legjobb barátjára. Utóbbi akár néhány napon belül elpusztíthatja a kutyákat.

Teendők: rendszeres védekezés kullancsirtó készítménnyel. Lyme borreliosis elleni rendszeres vakcinázás.


Bágyadt lett a kutya:
Amennyiben a tavaszi-őszi kullancsáradat idején kedvenc állatunk hirtelen kedvetlenné, bágyadttá válik, javasolt az állatorvost haladéktalanul felkeresni. Nem biztos, hogy magát a kullancsot is megtaláljuk, lehet, hogy az már befejezte a táplálkozást és lepottyant. A kullancsok által terjesztett kórokozók kiváltotta betegségek első tünetei közé tartoznak a láz és a levertség.

Teendők: állatorvos felkeresése.



Kávébarna színű vizelet:

A kutyákat veszélyeztető, babesiosis nevű, kullancsok által terjesztett egysejtű vérélősködő kiváltotta betegség egyik tünete lehet.

Teendők: állatorvos azonnali felkeresése!

 


„Elágazó kullancs” befúródva:

Párzás közben figyeltek meg 2 kullancsot, melynek során a vért szívó, befúródott nőstény kullancshoz rögzült a lényegesen kisebb hím. Az „Y” alakú formációban a nőstény szájszerve van az áldozat bőrében rögzítve, és a nőstény képezi az egyik felső szárat, a másik, ennél kisebb felső szárat a hím alkotja, amely párosodáskor a feji végével kapcsolódik a nőstényhez.

Teendők: kullancsok kiemelése azok nyomorgatása nélkül (kiemelő horoggal, csipesszel, kanállal), majd bőrön alkalmazható fertőtlenítő oldattal ecsetelés. Kedvenc állat megfigyelése, szükség esetén állatorvoshoz fordulás.




A kórokozókról és kullancsokról mikroszkóp alatt készült képek közzétételét engedélyezte:
prof. Frederic Beugnet


Felhasznált irodalom:

Guide to major vector born diseases of pets, 2002

The Merck Veterinary Manual IX., 2005




Kapcsolódó cikkek a tappancsvilag.hu weboldalon:

A kullancsok biológiája
Babesiosis: tények és tévhitek
Lyme borreliosis kutyákon




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved