Tappancsvilág

www.tappancsvilag.huNavigáció : Hírközpont

Hol telelnek a görög teknősök? |
2011.11.18.
Címkék: Szegedi Vadaspark, teknős, tél, állatkert, életmód

Tippek profiktól kedvenc szárazföldi teknőseink tartásához.


Elsősorban nem a gyűjteményi tervek szerint él nagyon sok görög teknős a Szegedi Vadasparkban, nagy többségüket ugyanis illegális szállítóiktól, tartóiktól kobozták el a hatóságok, és került a Vadasparkba. Az állatkert teknőskifutójában így tavasztól őszig a páncélozott hüllők sokaságát láthatják békésen „görögni” a fűben. No, de mi történik a mediterrán klímához szokott állatokkal télen?

Ugyanis ez a faj, közeli rokonához, a – Vadasparkban szintén látható - mór teknőshöz hasonlóan a hosszú, forró nyárhoz, és az enyhébb, rövidebb telekhez szokott. Ennek ellenére a Vadasparkban nem szedik össze őket télire, meleg helyet biztosítva számukra, hiszen a téli álom fontos része a görög teknősök életének. Sőt, kifejezetten egészségesebbek és jobban is szaporodnak azok a teknőcök, amelyeknek nem borítjuk fel a természetes éves ciklusát. A hidegebb éghajlatot viszont ellensúlyoznunk szükséges. Ezért, ahogy hűvösödik az idő, és a levelek is elkezdenek hullani a vadasparki erdő fáiról, a teknősök dombjára vastag avar réteget halmoznak fel, amelybe lótrágyát is vegyítenek. Ezen természetes takaró alatt a görög teknősök biztonságban át tudnak telelni.


Tavasszal, ahogy melegszik az idő, sorban bukkannak elő a békés páncélosok. A természetes ciklusuknak megfelelően ekkor indul a szaporodási időszakuk, pontosabban a melegedéssel jön meg a kedvük a párzásra. A Vadasparkban sem játszódik ez másként, mint a természetben, így minden évben kis teknősök kelésének örülhetünk. Idén, talán a melegebb és szárazabb időnek is köszönhetően, sok, összesen 22 kis teknőst szedhettek össze nyár végén a kifutóban. Őket biztonságban, melegben tartják, a stílszerűen hüllőovinak nevezett helyiségben.

Aki szárazföldi teknőst, köztük görög teknőst szeretne tartani, mindenképpen olyan helyről vásároljon, ahol tenyésztett egyedeket árulnak, és ezt hivatalos származási bizonyítvánnyal igazolni is tudják (ezt a dokumentumot meg is kell őriznünk). Aki akár maga szed össze egy dél-európai országban nyaralva egy ilyen teknőst, vagy csempészállatot vásárol és tart, vét a törvény ellen, így nemcsak a lelkiismeretével kell elszámolnia, ha lebukik, hanem büntetésre is kell számítania.

Forrás: Szegedi Vadaspark Hírlevele
Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved