Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Veszélyes trend a kölyökkutyák vakcinázásában |
2008.04.17.
Címkék: kutya, parvovírus, vakcinázás, védőoltás


                     
Az év elején elérte hazánkat az az angliai irányzat, amelyik a fiatal kutyák immunrendszerének felépülését nagy mértékben elősegítő oltási sorozat megreformálását tűzte ki maga elé célként. Az új vakcinázási trend egyik része a kölyökkutyákkal, másik része a kifejlett, illetve idős ebekkel foglalkozik – ezen utóbbiak ismertetését eltesszük egy későbbi cikk számára. A kölyökkutyák esetében az új elképzelés annyiban foglalható össze, hogy az apróságok vakcinázását a korai szocializációra való hivatkozással a 10. héten be kellene fejezni, ami egyet jelent a korábbinál kevesebb védőoltás beadásával. Az irányzat képviselői azzal is érvelnek, hogy a kedvenc állatok esetében olyan sok a vakcinázás, ami egészségügyi kockázatokat jelenthet.

A védőoltások esetében általánosan igaz, hogy egy csekély mértékű kockázatot mindegyik jelent, emberi példát felhozva: a gyerekek karja is sajoghat az influenza elleni vakcina beadásának helyén, a bőr is kipirosodhat körülötte, átmenetileg bágyadtság, levertség is jelentkezhet. Azonban az oltatlanul maradt gyerekek esetében az influenzás megbetegedés olyan mértékű kockázatot jelent, ami az előbbieket nagyságrendekkel meghaladja. Nincs ez másként a kölyökkutyák esetében sem, az esetleges mellékhatások veszélyei eltörpülnek a fertőző betegségek okozta kártétel nagysága mellett.
Az anyakutya által a kölyköknek átadott ellenanyagok biztosítják az új generáció védettségét a kórokozók ellen az élet első heteiben, majd a szintjük folyamatosan csökken, végül eltűnnek. A vakcinák hatását az anyakutyától származó, tejjel felvett ellenanyagok tönkretehetik, ezért az anyai eredetű ellenanyagok magas szintje mellett beadott védőoltások hatástalanok maradhatnak. Vakcinázni akkor érdemes, amikor ezen ellenanyagok szintje egy bizonyos szint alá csökkent, általában a 7-8. héttől kezdődően. Az ellenanyagok minden kölyökkutyából más ütemben ürülnek ki, így (bonyolult és költséges, naponkénti vérvétellel járó vizsgálatok nélkül) nem lehet pontosan megállapítani, mikor érkezett el a vakcinázás megfelelő ideje. Természetesen, az anyai eredetű immunitás csökkenésével a fertőző betegségek kockázata növekszik. A kórokozók támadásának kivédése céljából egy oltási sorozatot célszerű beadni, számítva arra, hogy az 1. és esetleg a 2. vakcinát is az anyai eredetű ellenanyagok teljesen hatástalaníthatják. A nyolcadik héttől kezdve a 10. hétig erre nincs lehetőség, ezért az új, Angliából indult trend számos veszélyt hoz magával.

Az európai ajánlásokkal összhangban, hazánkban is az javasolható, hogy a kutyakölykök oltási sorozatát legkevesebb a 12. hétig, indokolt esetben a 14., 16. hétig ismételt vakcinázással kell felépíteni. A 10. héten befejezett, kevesebb vakcinázást beiktató trend veszélyei Nagy-Britanniában (ahol korábban szintén az európai elképzeléseknek megfelelően, a 12-16. hétig vakcinázták a kutyakölyköket) már megmutatkoztak.  A parvovírus pedig gyorsan követi a vakcinás védelem gyengülését. A kölyökkutyák megbetegedése olyan területeken is jelentkezett, ahol évtizedek óta (korábban hatásosan működtek a „régi” védőoltási sorozatok) nem láttak hasonló esetet. A parvo járványok britanniai kitöréséről széles körben lehetett olvasni a nyomtatott és online médiában. Bár a hírek egy része a szenzációk után kapaszkodó bulvár, az állatorvosi kórbonctan egyik neves művelőjének a véleményét nem tanácsos figyelmen kívül hagyni.
Prof. Michael Day (Bristol): „Az utóbbi néhány hónapban 5 PCR pozitív kutya parvovírus járványt állapítottam meg, az egyik ezek közül 17 beteg kutyát foglalt magába. Az előző 16 évben egyet sem tapasztaltam.”

(A PCR egy laboratóriumi vizsgálati módszer rövidítése, amelynek segítségével a kórokozók a genetikai anyaguk alapján rendkívül pontosan meghatározhatók.)



Egy színes csokor azok számára, akik nem sajnálják az időt a  parvo járványok nagy-britanniai tapasztalatainak böngészésre:
A parvo járványok tapasztalatai (UK)
  • http://www.50connect.co.uk/index.asp?main=http%3A//www.50connect.co.u/50c/articlepages/pets_index.asp%3Fsc%3Ddogs%26aID%3D15079 (NOAH release)
  • South Wales Argus 'Vets warn of lethal virus for canines' - vaccination recommended to avoid fatal disease (Budget Vets, Newport and Abertillary), 18 August
  • Gloucester Citizen 'Is your dog safe from this deadly infection?' Stewart, Piggott and Alderman, Gloucester (rottweilers mentioned as being particularly at risk), 21 August
  • Lancashire Evening Telegraph 'Vets warn of deadly virus in dog faeces' includes comment from Rossendale Council's Dave East, 1 September
  • Vet Record 'Concern over canine parvovirus' (NOAH release) 2 September
  • Norwich Evening News 'Parvovirus leaflet' (Norwich Council has issued a leaflet) 2 September
  • Rossendale Free Press 'Fears over parvovirus outbreak' 8 September
  • Vet Times 'NOAH warning to vets as canine parvovirus deaths rise' 11 September (front page article from NOAH release, includes supporting quotes from BSAVA and SPVS
  • South Wales Argus 'Deadly virus puts dogs in danger' (blames gypsies for contamination on a path - inc quote from Summerhill Vets in Maindee urging owners not to panic - 'most dogs are immune to general strain....provided the dog has received its annual booster') 14 September
  • Dundee Evening Telegraph 'Virus warning to dog owners' - NOAH press release plus endorsement from local vet Parkside Vet Group - no local cases mentioned, 14 September

Hazánk esetében a követendő példa szerint az állatorvos az adott körzet járványtani helyzetének és a védőoltásra hozott kölyökkutya családi hátterének ismeretében alkalmazza a vakcinák sorozatát. A nagy magyar valóságban a fertőző betegségek elleni védelem megfelelő szintjének eléréséhez a 12-16. hétig terjedő védőoltási sor szükséges.


Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved