Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Sírig tartó kutyahűség:
Greyfriars Bobby, az Edinburgh-i legenda
|
2008.10.02.
Címkék: Edinburgh, Skócia, hűség, kutya, skye-terrier


A skót korona gyémántjának is nevezett Edinburgh, Európa egyik legtöbb történelmi emlékét őrző városa. A sziklás hegyfokra épült 800 éves vár, a középkori óváros és a mintaszerűen egységes, XVIII. századi újváros pazar épületei mellett a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik egy Bobby névre hallgató, skye-terrier szobra.

A Candlemaker Row és a IV. György királyról elnevezett híd találkozásánál egy szökőkúttal díszített oszlopon ül a rendíthetetlenül hűséges kutyát mintázó szobor.
Bobby egy John Gray nevű rendőr kutyája volt, aki szolgálati idejének nagyobb részét éjjeli őrként töltötte. A közös őrszolgálat rövid időn belül szétválaszthatatlan egységgé kovácsolta az embert és kutyáját.

Sajnos nem maradt hosszú idejük a földi pályafutásra, mintegy két évvel a közös munka felvétele után John Gray a kor népbetegségének számító tuberkulózis áldozatul esett és 1858. február 15-én elhunyt. Edinburgh óvárosában, a Greyfriars Kirkyard nevű temetőben hantolták el. A XIX. századból fennmaradt leírások szerint a kis terrier élete hátralevő részében szeretett gazdája sírján feküdt a temetőben. Tizennégy éven keresztül.


Játékok a gazdi és egy későbbi barát sírjánál



A temető környékén lakó polgárok felfigyeltek a sír mellett őrködő kutyára, nem hagyták elzavarni onnan, a hidegebb teleken pedig be is fogadták. Bobby naponta egyszer eljárt egy ismerős vendéglőbe enni, de ezen kívül a napjait a gazdája sírjánál töltötte.
A hűséges skye-terrier már élő legendának számított, amikor 1867-ben komoly bajba került. A korabeli jogszabályok szerint csak engedéllyel lehetett a városban kutyát tartani, és a rendszeresen megújított engedélyekben az eb tulajdonosát egyértelműen azonosítani kellett. A gazdátlan kutyákat begyűjtötték és elpusztították.
A város egyik jelentős befolyással bíró elöljárója, Sir William Chambers – aki egyben egy korabeli állatvédő szervezet elnöke is volt – kifizette az engedély megújítását és intézkedett arról, hogy Bobby a városi tanács védőszárnyai alá kerüljön.
A gazdájához sírig hű terrier 1872-ben költözött át John Gray rendőrhöz az örök, éjszakai őrjáratok birodalmába. Megszentelt földben, az emberi sírok között nem temethették el, de a gazdájához közel, a temetőn belül, a kapuval szemben helyezték el földi maradványait.

 
Bobby sírja a temető bejáratával szemben


A legendás skye-terrier emlékét számos műalkotás, könyvek, filmek, szobrok őrzik.
Bobby életében egy William Brody nevű művész szobrot készített róla, amit a kis terrier halála után, 1873 novemberében, ünnepség nélkül lepleztek le. Ezt az eredeti szobrot a Museum of Edinburgh-ben őrzik.
Bobby halála után másfél évvel Baroness Angelia Georgina Burdett-Coutts gránit szökőkutat állíttatott a hűség mintaképének, tetején az ülő kutya szobrával, amely eredetileg a temető irányába nézett, azonban a közeli pub egyik korábbi tulajdonosa megfordíttatta. Ezzel a huncutsággal pedig azt érte el, hogy a híres szobrot szemből fényképezők a háttérben az éttermét is megörökítették.

A már életében legendává vált terrier nyakörvét és etetőtálját napjainkban a Huntly House, a helytörténeti múzeum egyik vitrinében lehet megtekinteni.
Bobby sírjához 1981. május 13-án vörös gránitból faragott emléket állítottak egy skóciai állatvédő szervezet munkatársai.


A felirat szerint: „Greyfriars Bobby – meghalt 1872. január 14-én, élt 16 évet.
Hűsége és odaadása példaként álljon mindannyiunk előtt”.








Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva





Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved