Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Robotsólymok a galambok ellen Liverpoolban |
2007.03.25.
Címkék: Anglia, galamb, sólyom, vándorsólyom, védekezés



Liverpool városának vezetősége csúcstechnológiát tervez bevetni a belváros galambmentesítésére. Tíz robotsólyomra várna a feladat, hogy a galambok elriasztásával segítsék a 2008-ban kulturális fővárosi rangot betöltő Liverpool tisztaságának fenntartását. A Robop nevű cég által gyártott robotmadarak a vándorsólyomhoz nagy mértékben hasonló külsővel bírnak, négy centiméterrel még hosszabbak is a mintául szolgáló légi ragadozóknál. A stabilan rögzített műmadár képes a fejét mozgatni, a szárnyait emelgetni, és a sólymok jellegzetes hangját hallatni. Az előbbi mozgásokat a talapzat körbefordításával kombinálva egy felszállni készülő vándorsólyom illúzióját kelthetik a közelben repülő galambok számára. A mozgások koreográfiája valamint a hangadás felett fedélzeti számítógép őrködik.
A solymászattal és valódi ragadozó madarakkal foglakozó szakemberek véleménye szerint a robotok riasztó hatása csak rövid ideig érvényesül, a galambok ugyanis gyorsan megtanulják, hogy nem minden az, aminek látszik.  Összes kiválóságuk ellenére a robotsólymok nem tudnak repülni, így a galambok kiűzése és elfogása változatlanul a gyors röptű vándorsólymok és rokonaik feladata marad.
Liverpoolban a galambpiszok eltakarítása évenként 235 000 euróval terheli meg a város költségvetését.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved