Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Mosómedve a Salgótarján körüli erdőkben |
2007.01.20.
Címkék: mosómedve, terjeszkedés, állatorvos


Az elmúlt héten több salgótarjáni lakos is beszámolt arról, hogy a lakott területen belül egy „fekete maszkot viselő”, hosszú farkán fekete gyűrűkkel ékes, kisebb kutya nagyságú állatot láttak. A leírás jól illett a mosómedvére. Lelkes kisdiákok az iskolájuk udvarán néhányszor felbukkant és sérültnek látszó mosómedvét szerették volna befogni, és ehhez kedvenc állatok utaztatására tervezett, profi állatszállító dobozt is kölcsönöztek az állatorvosi rendelőből. A jövevény azonban elillant.
Dr. Bartos Loránd állatorvos nyomatékosan felhívta a gyerekek figyelmét, hogy a korábban esetleg állatkertben látott, és örökmozgó bohócként megismert mosómedve, amely hazánkban már vadon élő egyedekkel is képviselteti magát, parazitákat és fertőző betegségek akár a veszettség kórokozóit is terjesztheti. A közvetlen érintkezést lehetőség szerint kerülni kell az állatokkal.
A mosómedve Európában nem őshonos, prémes állatokat tartó telepekre és mutatványos céllal hozták Európába a faj példányait. Magyarországon állatkereskedésekben időnként megvásárolható néhány egyed, bár tartása csak elszánt gazdiknak ajánlható. A lakást pillanatok alatt felforgatják, kertben pedig azért nem lehet őket tartani, mivel azonnal meglépnek. Hazánkban a vadon élő mosómedvék lehetnek a gazdájuktól megszökött és elvadult példányok, vagy annak a kelet felé terjeszkedő állománynak a tagjai, amelyek Németországból kiindulva, több évtizede feltartóztathatatlanul nyomulnak előre és a Kárpát–medencét is elérték.


Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva

Az ember által behurcolt fajok általában kedvezőtlen hatással bírnak az eredeti ökoszisztémákra, várhatóan nem lesz ez másként a mosómedve magyarországi pályafutása kapcsán sem. Európa nyugati felén nagyobb tömegben fordul elő, és egyes országokban már felbecsülhető a hatása az őshonos fajokra. Németországban például a a természetvédelemmel és a vadgazdálkodással foglalkozó szakemberek egyaránt nem kívánatos jövevénynek tekintik a vadászata ellenére folyamatosan szaporodó mosómedvét.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A szemhéjak feladata a szemgolyó védelme mellett a könnyfilm eloszlatása a szem felszínén.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved