Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Mit egyen kedvenc macskánk? |
2006.06.13.
Címkék: macska, macskatáp, táplálkozás, táplálás


A macska eredendően ügyes és eredményes kistestű, húsevő ragadozó, így tápanyag igényét könnyebben ki tudja elégíteni csupán az elejtett zsákmányból, ezért az evolúció során nem volt szüksége arra, hogy az állati eredetű táplálékon kívül mást is hasznosítani tudjon. A kutyával szemben nincs szüksége növényi eredetű táplálékra, a növényi rostokat, feltáratlan szénhidrátokat nem tudja hasznosítani. A fehérje szükséglete egyharmaddal nagyobb a kutyáénál, valamint zsírokból is 15-30%-kal többre van szüksége. Egy bizonyos zsírsav, az arachidonsav nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséges, szép szőrzetű legyen házi kedvencünk. Az arachidonsav csak állati eredetű zsírokban fordul elő, növényi olajok nem tartalmazzák.

Kedvenc macskánk a növényekben található keményítőt rosszul hasznosítja, viszont a főzéssel, vagy más eljárással feltárt keményítőt már képes megemészteni. A cukor édes ízét nem érzi, sőt a cukortól hasmenése lehet. A kifejlett macskák jelentős részénél a tejben található tejcukor (laktóz) hasmenést okozhat. Ezért, valamint a tej esetleges allergizáló hatása miatt sem érdemes a macskát tehéntejjel itatni.

Más tekintetben is jóval igényesebb a táplálékával szemben a kutyánál:

Az arginin esszenciális aminosav a cicák számára, szervezetük nem tudja előállítani más aminosavakból. Fontos szerepet játszik a fehérje bomlás során felszabaduló ammónia megkötésében, hiányában ammóniamérgezés alakulhat ki. A húsfehérjék magas arginin tartalma miatt szerencsére nem találkozunk ezzel a problémával.

A taurint (a taurin egy aminosav, az epetermeléshez nélkülözhetetlen a macskában) a macska nem tudja elegendő mennyiségben előállítani a szervezetében, hiányában retinakárosodás, szívizom elfajulás, illetve szaporodásbiológiai zavarok fordulnak elő. Taurin csak állati eredetű táplálékban fordul elő.

Cicánk nem tudja béta-karotinból (ez az anyag adja a répa jellegzetes színét) előállítani az A-vitamint. Ezt a növényi eredetű anyagok nem tartalmazzák, csak az állati eredetűek.

Az A-vitamin túladagolásnak is súlyos következményei vannak: a nyakcsigolyák deformitása alakulhat ki, aminek következtében akár bénulás is lehetséges a gerincvelő nyomása miatt. A májban nagyon sok A-vitamin található, ezért, bár a macskák nagyon szeretik, ha csak májjal etetjük kedvencünket, az súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

Bár a macska húsevő, ha csak hússal etetjük, kalcium és jódhiány alakulhat ki, ami a csontok gyengeségében nyilvánul meg.

A macskafajták között nem jellemző hatalmas testtömeg különbség, mint a különböző kutyafajtáknál. Nagy általánosságban egy macskának naponta 8-12 egérnyi táplálékot kell elfogyasztania. Érdemes megjegyezni, hogy a házimacska hajlamos csak egyféle táplálékot magához venni (táplálékaddikció), és akár napokig is képes éhezni, ha nem kapja az általa megszokott eledelt, hiába van tele a tálkája jobbnál jobb falatokkal. Ez különösen elhízott állatoknál veszélyes, mivel a többnapos éhezés súlyos, akár végzetes májkárosodáshoz vezethet. Ezért rendkívül fontos, hogy a hozzánk került kis állatot a kezdetetektől a számára egészséges, kiegyensúlyozott étrendhez szoktassuk.

Amennyiben helyesen választjuk meg mini tigrisünk táplálékát, azzal az egészségének védelmében is elhelyezzük az egyik alapkövet. A macska olyan étrendet kíván, amelyben kiegyensúlyozott arányban szerepelnek a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok. Az olyan étrend, amelyben valamelyik tápanyag túlsúlyban van, vagy éppen hiányzik, az egyensúly felborulása miatt elhízáshoz, vagy hiánybetegségekhez és egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.


Ha gondolatainkat  kizárólag a természetességre összpontosítjuk, akár arra a következtetésre is juthatnánk, hogy a  macskánk ideális tápláléka a nyersen, szőröstül-bőröstül elfogyasztott kisebb állatok, egerek lennének. Ezzel megvalósíthatóvá válna a természetesnek megfelelő étrend számos követelménye, azonban az ellenérvek sora is meglehetősen hosszú. Bármilyen tökéletesen megfelel is egy nyersen elfogyasztott zsákmányállat a macska tápanyag igényeinek, ezzel magasra szökik a belső élősködők bevitelének esélye. Nem véletlenül alakította ki több bélféreg faj is azt a megközelítési útvonalat, hogy rágcsálókban és egyéb kistestű állatokban kezd tevékenykedni, majd az azokat felfaló ragadozó szervezetében élősködik tovább. Ezen bélférgek jelentős része súlyos kockázatot jelent a macska tulajdonosa és családja számára is. A nyers táplálékkal bevihető kórokozók és az azok által okozott egészségkárosodás ismertetésével elektronikus formában több MB, kinyomtatva egy jókora könyv telne meg. Egy példát röviden bemutatva: a macskák és kutyák gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű megbetegedését okozza az ún. Aujeszky betegséget előidéző vírus, amely nyers sertéshús (főként belsőség, pl. gége) etetése során juthat kedvenceink szervezetébe.

Az Aujeszky betegség vírusát hordozó felnőtt sertés sok esetben teljesen egészségesnek látszik és a belőle származó, kifogástalan kinézetű tőkehúsokról is csak akkor derül ki, hogy a szörnyű kórokozóval fertőzöttek, amikor kedvenc cicánk vagy kutyánk pusztulását okozta.  A Salmonella baktériumokról sem szabad megfeledkeznünk, amelyekkel a húsevők általában jobban megbirkóznak, mint az ember, de nem minden határon túl. Ezen kívül ezeket a baktériumokat tovább adhatják nekünk is. A toxoplasmosis is valós problémává válhat egy kijáró, ragadozó életmódot folytató macskánál. A nyers, csontos hús egyéb veszélyeket is rejt, a szilánkosan törő csontok, pl. csirkecsont, sérüléseket okozhatnak a szájüregtől kezdve a bélcsatorna teljes hosszában.

Inkább érdekessége, mint jelentősége miatt említendő, hogy a nyers hal nagy mennyiségű és folyamatos etetése következtében B1 vitamin hiány alakulhat ki, mivel a nyers hal tiamináz hatású és elbontja a B1 vitamint. Ez a hiánybetegség egyébként kevésbé a kutyák és macskák, mint inkább a prémesállat tenyészetek jellemzője.

Szintén nem ajánlott a mélyhűtőből kivett, fagyott táplálék etetése, amely sem a fogzománcnak, sem a gyomornak nem tesz jót.

A fentieket végiggondolva nem is olyan egyszerű macskánk minden szempontból kielégítő, egészségügyi szempontból biztonságos étrendjét összeállítani. Ha nem szeretnék, hogy cicánk valamilyen hiánybetegséget kapjon, vagy éppen túl sokat valamelyik összetevőből, legjobb megoldás a készen kapható macskatápok közül választani.

A kész macskatápok három kategóriába sorolhatók: konzervek vagy nedves tápok, félig nedves és száraztápok.  A legkevesebb 70% víztartalmú konzervek (gyakran eléri a 85-90%-ot is) szárazanyag tartalmának jelentős része zsír, fehérjetartalmuk rendkívül alacsony, tápértékük csekély. A feltűnően olcsón kínálgatott konzervekről csak azt az egyet tudhatjuk biztosan, hogy a teljes értékű tápláléktól igen messze állnak. Az ízletes konzerveket a macskák általában szívesen fogyasztják, ne feledjük azonban, hogy az ízletesség nem egyenlő a minőségi összetevőkkel. Számos konzerv a legolcsóbban beszerezhető vágóhídi hulladékokból készül, ezek mellett mesterséges tartósítószereket, színezékeket, ízfokozókat is tartalmaz. Főként a diszkont áruházak egy részében és bizonyos hiper/szupermarketekben  árult, gyanúsan olcsó termékektől kell mindenkit óva inteni.

A félig nedves tápok 15-30% nedvességtartalommal bírnak. Hazánkban nem olyan elterjedtek, mint a konzervek vagy a harmadik típusba tartozó száraztápok.

Az energiában gazdag száraztápok nedvességtartalma 5-12%. A száraztápok között is szép számmal találunk silány alapanyagokból összeállított, katasztrofális termékeket, azonban léteznek teljes értékű, önmagában etethető száraztápok is. A csúcsminőségű, teljes értékű száraztápok a macska valamennyi tápanyag igényének megfelelnek, és nem csak a fehérje- zsír- és szénhidrát bevitelt biztosítják, hanem számos egyéb tápanyag összetevővel rendelkeznek az ízületek védelme, az immunrendszer erősítése, stb. érdekében. A kitűnően megkomponált száraztápok sem képesek viszont a macska vízigényét fedezni, sőt száraztáp etetése mellett a macskának több vizet kell inni, mint természetes nedvességtartalmú táplálkozás esetén. Vízfogyasztásban általánosságban ajánlható az elfogyott száraztáp mennyiségének minimum kétszerese. A száraztápok ízletessége legtöbbször elmarad a konzervekétől, bár a szagok és ízek megítélése a különböző macskák között is elég eltérő lehet.

A macskák táplálásáról írva meg kell említeni az egyik leggyakoribb problémát, az alsó húgyúti szindrómának nevezett megbetegedést (angol rövidítése a szakirodalomban FLUT = feline lower urinary tract syndrome, vagy FUS = feline urinary syndrome). Ennek hátterében a húgyútakban kicsapódó magnéziumból és szerves anyagból álló, úgynevezett struvit homok áll, ami kandúrokban a vizelés akadályozottságával járhat, enyhébb esetben illetve nőstényekben hólyaghuruttal, véres vizelettel. A beteg cica sokszor, erőlködve ürít vizelete, és bizony gyakran nem az erre a célra kijelölt helyre. A megbetegedés hátterében egyéb hajlamosító tényezők mellett (ivartalanítás, túlsúly, mozgásszegény életmód) az etetett táp magas magnézium tartalma, illetve túl sok növényi eredetű fehérje (pl. szója) állhat, mivel a növényi eredetű fehérjék lúgosítják a vizeletet, elősegítve a struvit kiválását a vizeletben. A jó minőségű macskatápok esetében külön gondot fordítanak a tápok összeállításánál a vizelet enyhén savas pH-jának kialakítására. A vizelet túlzott savassága viszont az oxalát kövek keletkezésére hajlamosít, így nem szabad túlzásokba esni a vizelet savanyításakor. A megfelelő mennyiségű víz felvétele is fontos a betegség megelőzésében. Mindig figyeljünk, hogy házi ragadozónknak mindig tiszta, friss víz álljon rendelkezésére.

Amennyiben a bőséges hazai kínálatból a megfelelő tápot szeretnénk kiválasztani, ne sajnáljuk rászánni az időt annak megismerésére, milyen életkort élnek meg és milyen egészségi állapotnak örvendnek azok a macskák, amelyek az adott tápot fogyasztották. A fényes szőrzet, jó csontozat, ép fogak, a szabályosan működő emésztés, és az idős korban is megtartott egészség mind a helyesen megválasztott táplálás jelei. Kérjük ki szakemberek, elsősorban állatorvosok véleményét a tápválasztási lehetőségekről.

És vessünk egy gyors pillantást a macskaalom környékére. A csúcsminőségű, könnyen emészthető, jól értékesülő tápokat fogyasztó macskák után kevesebbet kell takarítani....

Tovább az ajánlott macskatápokhoz >>




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A vadászgörények legfontosabb fertőző betegsége a szopornyica, amely kutyákban ma már ritkábban fordul elő.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved