Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Miniatűr robotok eltérítik a csótányokat |
2007.11.20.
Címkék: csótány, kutatás, robot, technika


Parányi robotok akár egész csótánykolóniákat is irányíthatnak a legfrissebb kutatási eredmények szerint. Az apró szerkezetek képesek voltak a rovarok csoportos viselkedését mélyrehatóan befolyásolni, ennek köszönhetően a csótányok kutatásában és irányításában jól alkalmazhatónak bizonyultak. José Halloy brüsszeli kutató és munkatársai az amerikai Science tudományos magazinban ismertették a csótányokról szóló tanulmányuk eredményeit.
A kutatócsoport olyan robotokat vetett be, amelyek azonos nagyságúak voltak a rovarokkal, de igen kevéssé hasonlítottak hozzájuk. Az okos kis gépeket  kívülről viszont egy olyan anyaggal vonták be, amelynek szerkezete a szárnyas rovarok páncéljára emlékeztetett. Az ízeltlábúakból kivont jellegzetes szaganyogakat is rákenték a burkolatra.
A robotokból álló kisebbség meg tudta győzni a többségben lévő ízeltlábúakat a rejtekhely kiválasztásáról, ezzel pedig ellenőrzése alá vonta az egész kolónia döntési folyamatát. A csótányok hagyták magukat búvóhelynek teljesen alkalmatlan helyekre is becsalogatni. A távirányítástól mentes rovaroknál ez egyetlen esetben sem fordult elő.

                                                     Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved