Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Lihegnek-e a macskák? |
2009.08.26.
Címkék: brit rövidszőrű macska, hőleadás, hőség, lihegés, macska



Csepeli barátaink, Aradi Béla és Edit meghívásával élve, lehetőségünk volt brit rövidszőrű kiscicákat fényképezni a minap. A tüneményes apróságok egyike a kerti napernyő alatti asztalon ülve, tágranyílt szemekkel csodálkozott rajtunk, a körülötte kúszó-mászó kétlábúakon, akik fényképezés ürügyén félig vagy teljesen a tűző napon égettük magunkat. A hatalmas napernyő alatt sokkal könnyebben lehetett a hőséget elviselni. Aztán megláttuk a cica nyelvét. Fotómodellünk még az árnyékban is lihegni kezdett. Sürgősen vissza is vittük a hűvös menedékébe – a kölyökmacskák hőszabályozása még nem olyan fejlett, hogy a felnőtteknek is megterhelő meleget gond nélkül viselné.
Az állandó belső hőmérséklet fenntartásához, ami macskáknál kicsit magasabb, mint az embereknél, és felnőtt, egészséges példányoknál 38-39oC (érdekes kivétel az ennél pár fokkal magasabb hőmérsékleten élő szfinx), a hőtermelés és a hőleadás egyensúlya szükséges. Ezt a központi idegrendszer szabályozza az izomtónus, az értónus és a verejtékmirigyek működésének változtatásával.

A felesleges hőtől a szervezet vezetés, sugárzás és párolgás (verejtékezés és párologtatás) útján próbál megszabadulni. Magasabb külső hőmérsékleten a hőleadás fő mechanizmusává a párolgás válik. Itt egy jelentős különbség található az ember és a kedvenc macskák és kutyák között. Mi, kétlábúak szinte az egész testfelületünkön bőven el vagyunk látva verejtékmirigyekkel, azonban négylábú barátaink annál kevésbé. A macskán és a kutyán a talppárnák környékén található egy kevés verejtékmirigy.
A hőségben a macskák igyekeznek árnyékba húzódni, és szívesen végignyúlnak például a hűvös kövön a konyhában, minél nagyobb testfelületet hűtve ezáltal. Ha ez már nem segít, akkor a hőleadáshoz már kell a lihegés is. A címbéli kérdésre tehát a válasz egyértelműen igen.

Ha a macskánk hűvös környezetben is lihegni kezd, annak egészen más oka lehet, mint a hőleadás. Megrémülhetett vagy éppen egy vetélytársnak nézett állat (ember?) rendkívüli módon felbosszantotta, és az erőviszonyoktól függően vagy menekülni készül vagy bevállalja a közelharcot. Mindkét lehetőség előkészülete hasonló: az izmokat fokozott  mennyiségű oxigénnel pumpálja teli a várható erőfeszítés előtt.
Ha a lihegést sem hőleadás, sem pánikreakció nem indokolta, akkor érdemes állatorvossal megnézetni kedvenc macskánkat, aki megvizsgálja, nincs-e a légzőszerveket vagy a keringést érintő probléma  a háttérben.

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved