Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Kutyaélet karfiolfüllel |
2009.05.29.
Címkék: elszarusodás, halbőrűség (ichthyosis), kutya, állatorvos




„Nőtt a kutyára néhány szemölcs. Le tudják szedni?” – jelentkezett egy aggódó gazdi a Debrecen kertvárosi részén épült Net Vet Állategészségügyi Rendelőintézetben egy esős, februári napon. Az állatorvosi rendelő képzett, holmi szemölcsöknél bonyolultabb feladatok megoldásán edződött csapata kezelésbe vette az új pácienst. A fiatal francia bulldog kan Toldi Éva doktornőhöz került. A Freddy nevű bulldog bőrén 7 hónapos korában jelentkeztek először a kinövések. Az erősen elszarusodott bőrelváltozások elsősorban Freddy pofájára nőttek, majd néhány héten belül a "néhány szemölcs" az egész fejet és fület elborító, az arcvonásokat teljesen átrendező, vaskos pikkelyekben leváló szarupáncéllá alakult. A francia bulldog fülét a felrakódások karfiolformára tudták változtatni.

Ha a kutyák Halloween éjszakáján felvonulnának, szegény Freddy az első sorban kapna helyet. Maszkot sem kéne neki hordani.

A kezelésekkel dacoló bőrelváltozások gyorsan felvetették egy igen ritka bőrbetegség gyanúját. Toldi Éva doktornő klinikus szakállatorvosi tanulmányai során már találkozott a kór leírásával. Lázas kutatómunka következett és konzultálás az állatorvosi bőrgyógyászat vezető szaktekintélyeivel. A laboratóriumba küldött minták és a bőrelváltozásokról készült fényképek elemzése után megegyeztek a diagnózisban: ichthyosis, azaz halbőrűség.

Erre a betegségre a hámszövet abnormális fejlődése jellemző, a bőr felső rétege rendkívüli mértékben növekszik, kiszárad, elszarusodik, pikkelyeket képez, amelyek folyamatosan leválnak és helyükre néhány napon belül újabb pikkelyek nőnek. Az irodalmi források szerint a rendkívül ritkán megállapított betegség több kutyafajtánál is leírásra került, többek között dobermann, rottweiler, ír szetter, collie, különböző spániel- és terrier fajtákban. Az extrém mértékű elszarusodás a fej és a fülek mellett főként a talppárnákat érinti, ezen utóbbi elváltozások akár a mozgásban is zavarhatják a beteg kutyákat. A ritka kór hátterében örökletes tényezőket jelöltek meg a téma szakértői. A halbőrűség nem fertőző betegség, Freddy alomtársai egészségesek - az összes többi ebhez hasonlóan, akik a tünetek megjelenése óta közvetlen érintkezésbe kerültek a francia bulldoggal.

A bőrbetegség kezelése igen nehéz, lényegében egy elviselhető állapot kialakítására és fenntartására törekszik, a bántalom megszüntetésének módja jelenleg nem ismert. Freddy esetében az arc, fül, könyök, sarok, lábvégek területén jelentkező vaskos pikkelyeket az elszarusodás kezelésére alkalmas gyógysamponnal rendszeresen fürdetve, és a babaolajjal felpuhított kinövéseket ollóval levágva tűrhető kinézetű eb varázsolható belőle. A leváló pikkelyek helyén vérzések, másodlagos fertőzések léphetnek fel, ezeket szintén állandóan ellenőrzés alatt kell tartani. A folyamatos kezelés elmaradása esetén Freddy felölti a halloweeni felvonulásra alkalmas külsőt.

A gyógyíthatatlan betegség ténye és az elviselhető állapot fenntartásához szükséges folyamatos erőfeszítések felmorzsolták a francia bulldog korábbi gazdájának a tűrőképességét. Lemondott a kutyájáról. Toldi Éva doktornő magához vette a gazda nélkül maradt ebet, és vállalta a szűnni nem akaró kezelések nyűgjeit.

Noah, a család másik francia bulldog kutyája, a Zsombor nevű tacskó, és Easy, a véreb gyorsan befogadták a pikkelyező fajtársat. Véleményük szerint a „Kutyából nem lesz szalonna” mondás tovább bővíthető azzal, hogy hal sem lesz belőle. Pikkely ide vagy oda.

Ezen úton is szeretnénk megköszönni a Net Vet Állategészségügyi Rendelőintézet dolgozóinak Freddy történetét és a fényképezés lehetőségét.


Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved