Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Kutyás vízimentés Svájcban: Animalia 1. képriport |
2006.10.30.
Címkék: Animalia, kiállítás, kutya, kutyás mentés, kutyás vízimentés, mentőkutya


 



Svájc legjelentősebb kisállat kiállítása, az Animalia jó úton halad, hogy olyan fogalommá váljon, mint a svájci bicska, a Breitling órák vagy az Appenzeller sajt. A nyugodt és rendezett országban békésen megfér számos nemzetiség, és az sem kelt megütközést, hogy az Animalia kiállításon kutyák, macskák, díszmadarak, hüllők és halak is láthatók. Minden ősszel Lausanne ad otthont az Animalia-nak, és ez év október 14-15-én a Tappancsvilág szerkesztősége testületileg (mind a két fő) kivonult ezt a rendkívüli kiállítást megcsodálni. A Palais de Beaulieu kiállítási és konferencia központban külön csarnokban, két szinten zajlott a CACIB kutyakiállítás, és egy másik épületben voltak láthatóak a cicák, valamint a tollas és pikkelyes állatfajok. Az épületek közötti belső téren egy jókora medencét is felállítottak a kutyás vízimentők bemutatójához.

Svájc nemcsak a havas hegycsúcsok országa, bővelkedik tavakban is, amelyek között nem ritka a 100 méternél mélyebb. A svájci búvárok is a nemzetközi élvonalba tartoznak, de a vízbe potyogó vitorlázók, csónakázók és elővigyázatlan turisták számára az az előnyösebb, ha a jól szervezett mentőszolgálat igyekszik őket kihalászni. Munkájukhoz képzett újfoundlandi kutyák nyújtanak segítséget, akiktől látványos bemutatót nézhettünk végig az Animalia-n.

A kiképzett eb felismeri, ha a vízben lebegő ember magatehetelen, óvatosan fogai közé veszi a karját és annál fogva húzza ki a partra:


Két felnőtt ember együttes testsúlya sem akadály. A kutyákra széles hevederekből gyártott hámot erősítenek, rajta egy nagy méretű kapaszkodóval. A mentőúszó megragadja a bajbajutottat, másik kezével pedig a kutya hámján lévő fogózkodóba kapaszkodik és az erős eb már vontatja is a két embert, mint a gőzhajó:


A saját erejükől partra jutni képtelen szörfözők sincsenek elveszve. Az eb odaúszik a deszkához, felkönyököl rá, szájába veszi a kötelet és kivontatja a szörfdeszkát a rajta hasaló emberrel együtt:


A vízbe pottyant embereknek a kutyák odaviszik a mentőmellényt vagy a mentőövet és kihúzzák a vízben evickélő kétlábúakat a partra:

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva


Kapcsolódó cikkek:
A lavina mentőkutyák 1. rész
A lavina mentőkutyák 2. rész
A lavina mentőkutyák éjszakai gyakorlaton




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved