Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Jorek, a fehér bundás közönség mágnes |
2008.06.21.
Címkék: Jorek, Nyíregyházi Állatpark, jegesmedve, látványetetés


 


Vízisíelni még nem tud, de azon kívül szinte az összes mutatványt előadja: hasast ugrik, búvárkodik, fejest ugrik és balettozik a vízben Jorek a jegesmedve.
A nyíregyházi Sóstó Zoo fehér bundás, ifjú lakója csaknem duplájára nőtt ahhoz képest, amikor utoljára láthattuk, játékosságából viszont mit sem veszített.
A Sóstó Zoo bővelkedik látnivalókban, ezek közül a vízhez kötődő állatfajokat nagyvonalúan kialakított környezetben lehet megcsodálni. A fókák medencéje körül a látogatók nyüzsgése, a taps és a gyerekek elragadtatott visítozása után az ember azt gondolná, hogy a három kaliforniai vízibohóc bemutatójával senki nem veszi fel a versenyt. Ám megváltozik a véleménye, amint látta Jorek mutatványait a jegesmedve-etetés során. Az ifjú jegesmedve kirobbanó energiáit a vízi sportágakban éli ki, úgymint úszás, búvárkodás, balett és olimpiai számként éppen nem jegyzett, de annál látványosabb fejes- és hasas ugrások. Nem kell hozzá más, csak némi tengeri hal, amit a gondozók a jegesmedveház tetején lévő teraszról behajítanak a jókora medence közepéig. Jorek repül a partról a hal után, azután óriási csobbanás, búvárúszás, le a medence fenekéig. A medence falán kialakított ablakokon át a vízszint alatt és felett egyaránt lehet gyönyörködni a fehér bundás óriáskamasz önfeledt játékában.



Jorekről a gondozókkal közösen megállapítottuk, hogy őkelme válogatós. A gondozók által bedobált és a parton, a levegőben elkapott halakról azonnal érzi, hogy makréla vagy hering, ezeket két roppantást követően elnyeli, viszont a hekk 
fejét lecsavarja és eldobja, utána eszi meg a haltestet. Az is igaz viszont, hogy az etetést követő 1 órával már példásan tiszta a kifutó és a medence, nem maradnak elszórt halfejek. A növésben lévő jegesmedve étvágya tekintélyes.


Külön műsorszám a „Jorek-jégkrém”, ami egy vödör alsó negyedébe töltött, haldarabokból, sok csirkeszívből és némi vízből készült, korong formájú tömbben lefagyasztott csemege. A kisebb malomkő méretű és alakú „jégkrémet” minden alkalomra frissen készítik, és az etetés zárószámaként egy jó kondícióban lévő fiatalember hajítja a tetőről a medencébe. Ha Jorek a haldobálás vége felé el is kényelmesedett volna, a fagyasztott csemege után újult erővel veti magát a vízbe.

 

 

Ez már vízilabda a javából. Korong alakú fagyival birkózik egy lelkes, fehér bundás sportoló. Erőfejlesztő gyakorlatot is láthattunk a végén, Jorek ugyanis kiemelte a „malomkövet” a vízből, belehuppantotta a medence körül futó, elvezető árokba, és a vizet taposva, a partra kikönyökölve, ide-oda görgetni kezdte a „megajégkrémet” az árokban. Alkarra edz, mint a szkander versenyre készülők, állapítottuk meg a gondozókkal közösen.


Búcsúzóul megcsodáltuk a vízibalettot Jorek előadásában.






Köszönjük a fényképezési lehetőséget, és minden látogatónak hasonlóan kitűnő szórakozást kívánunk a Sóstó Zoo-ban, mint amiben nekünk volt részünk.

Jorek integet a gondozóinak

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva

 




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved