Tappancsvilág

www.tappancsvilag.huNavigáció : Hírközpont

Halálos áldozatok és félelem Magyarországon: veszettség, Ricse, 1994 |
2009.09.12.
Címkék: Ricse, Veszettség-mentes Övezet, macska, veszettség, védőoltás, vírus
Az emberek és állatok egyik legrégebben ismert és leginkább rettegett betegsége a veszettség.

Kórokozója, az idegrendszert támadó vírus heveny lefolyású betegséget, halálos kimenetelű agy- és gerincvelő gyulladást okoz. A veszettség tüneteinek kialakulásakor a megbetegedett ember vagy állat már menthetetlen, a legkorszerűbb medicinák teljes arzenálja sem képes megmenteni a szörnyű tünetek között haldokló beteg életét.

Két ricsei lakos 1994 októberében veszettségben meghalt. Az egyikük egy két éves gyermek volt.

Ricse egy apró település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közel a Tiszához, a szlovák határtól sem messze. Az erdőkkel borított Zemplén-hegységből a vadon élő állatok a közeli lakott területekig elkószálnak, rendszeres az érintkezési lehetőség a ház körül élő kutyákkal és macskákkal. Az ebek évenkénti, kötelező vakcinázása veszettség ellen hatékony védőfalat képez a vadon élő állatoktól érkező vírusfertőzés ellen. A macskákat viszont nem volt kötelező oltatni 1994-ben és a mai napig sem az.

A ricsei orvosi ügyelet naplójának tanúsága szerint 1994. augusztus 20-án egy kétéves kisfiút kellett ellátni, mert egy macska az alkarját megharapta. A későbbi, járványtani vizsgálatok kiderítették, hogy a szürkületkor támadó macska berontott a házba és a család több tagjának is  nekiesett, üggyel-bajjal tudták csak a házból kirugdosni, végül a szomszédok verték agyon a támadót karóval, és az udvaron elásták a tetemet. A macska a kisfiú 17 éves nagybátyjának a lábszárát is megmarta.

A gyermek sebeit ellátták, azonban a vizsgálat és a kezelés nem terjedt ki a veszettség vírusával történt esetleges fertőződés következményeire. Október 9-én a gyermek éjszaka ijedezni kezdett és belázasodott, a központi idegrendszer gyulladása a kezelések ellenére folyamatosan egyre súlyosabbá vált, és az intenzív kórházi ellátás ellenére október 20-án meghalt.

 


Sz.Sz., 40 éves ricsei lakost eszméletlenül, kihűlt állapotban találták meg az út melletti árokban. A súlyosan megrendült egészségi állapotú, idült alkoholista nő több krónikus betegségben szenvedett. A 3 napig kómában fekvő, mesterségesen lélegeztetett beteg az intenzív ellátás ellenére október 20-án meghalt. Vezető tünet volt a központi idegrendszer gyulladása.

A két beteg csaknem egyidőben halálozott el és hasonló volt a kórházi felvételük időpontja, ezen kívül Ricsének ugyanabban az utcájában laktak. A patológus szerint komolyan felvetődött a veszettség lehetősége, melyet végül a laboratóriumi vizsgálatok igazoltak.

A Ricsén végzett járványügyi vizsgálat felderítette, hogy Sz.Sz. három macskát tartott és ezek egyike támadt rá a 2 éves gyermekre és annak családjára, és feltehetően ugyanezen veszett macska fertőzte meg a saját gazdáját is.A ricsei veszettség felszámolására az ÁNTSZ és a Hatósági Állatorvosi Szolgálat intézkedések sorozatát hozta. Védőoltásban részesítettek 265 személyt, egyedül Ricsén ötvenegyet. Eb- és macskazárlatot rendeltek el a községben. Széles körű fertőtlenítés zajlott a veszettségben elhalálozott emberek otthoni és kórházi környezetében.

A veszettségre való fertőzöttség gyanúja esetén egy vakcinázási sorozattal a halálos betegség kivédhető. Az elhalálozott 2 éves gyermek 17 éves nagybátyja megkapta azt az oltási sorozatot, nála nem jelentkeztek a tünetek, és az eredeti publikáció bemutatásának időpontjában (1995) is egészséges volt.

Veszettség esetében a betegség egyetlen forrását a fertőzött állatok jelentik. A kórokozót a fertőzött állatok testváladékai terjesztik, főként a nyál, ezért elsősorban a húsevők harapásával terjed. Az embereknél és a háziállatoknál fellépő veszettség hatékonyan megelőzhető a kutyák és macskák rendszeres vakcinázásával.Köszönetnyilvánítás:


Köszönetünket fejezzük ki Dr. Munkácsy Magdolnának és Dr. Sedlák Máriának a cikk megírásához alapot nyújtó publikációért:

„Humán Lyssa esetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”,

amely előadás formájában elhangzott a Rudnai-Kemenes Tudományos Ülésen, Budapesten, 1995. április 26-án.
Kiegészítés a Tappancsvilág szerkesztőségétől:

Hazánkban kötelező a kutyák évenkénti védőoltása, ennek köszönhetően ritkaságnak számít egy oltatlanul maradt eb, amelyik megbetegszik, és hosszú ideje egyetlen emberi halálesetet sem regisztráltak veszett eb harapásának következtében. Valamennyi ebtartó, és az egész társadalom elemi érdeke a veszettség elleni védőoltások évenkénti beadatása, és az ebnyilvántartás rendszeres frissítése.


A macskák esetében alapvetően más a helyzet, náluk ugyanis a védőoltás nem kötelező. Az utóbbi húsz évben a kijáró macskák váltak a veszettségben leggyakrabban megbetegedő háziállatokká Európában és Észak-Amerikában. A kettős ricsei haláleset is veszett macska támadását követően történt.

A veszettség macskákon leggyakrabban dühöngő formában jelentkezik. Kutyákat és embereket is megtámadnak, az arcot, fejet célozva okoznak súlyos sérüléseket.

Az összes kijáró macska tulajdonosának évente oltatni kellene kedvencét veszettség ellen.

Kedves Gazdik!


Csatlakozzanak kedvenceikkel a Veszettség-mentes Övezethez.
Ne hagyják megismétlődni a ricsei haláleseteket!

Vigyék kedvenc kutyáikat és macskáikat a Veszettség-mentes Övezet poszterrel megjelölt állatorvosokhoz a védőoltás beadására.


Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved