Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

Bolhásság hóban és fagyban? |
2008.01.17.
Címkék: betegség, bolha, kutatás, kutya, kórokozó, macska, tél, védekezés




Csalódniuk kell azoknak, akik abban reménykedtek, hogy télen a kedvenc állatokat és a gazdikat nem fogják zaklatni a bolhák. Az utálatos vérszívók télen sem tűnnek el, részben azért, mivel a kifejlett élősködők a kutyák és macskák vastag szőrtakarója alatt vígan élnek az alacsony külső hőmérséklet ellenére is. A fagy szigora nem éri el a kedvenc állatok bundájában elrejtőzött bolhákat.


 A bolhák túlélésének esélyeit jelentősen rontja a 35oC feletti és a 3oC alatti külső hőmérséklet, különösen, ha az extrém hőmérséklet 33% alatti relatív páratartalommal együtt jelentkezik.  Ezen kedvezőtlen külső körülmények elől a bolhák elrejtőznek a számukra központi fűtéssel ellátott szállást és folyamatos kosztot biztosító kutyákon és cicákon.

Elgondolkodtató az az Egyesült Királyságból származó tanulmány (1), amelyben 1996. február 14. és 20. között összesen 554 macskát és 994 kutyát vizsgáltak át 12 különböző állatorvosi rendelőben. A cicák 18,3-26%-a és a kutyák 4,7-19,3% -a bolhás volt. A vizsgált időszakban a külső hőmérséklet 0,3 és 7,7oC között ingadozott.

Franciaország nyugati területein, Nantes környékén végezték a második felmérést (2) 1995-1999 között, folyamatosan. A bolhásság csúcspontja szeptemberre esett, azonban februárban a macskák mintegy 16%-a és a kutyák 6%-a még mindig bolhás volt.

Egy 2006-ban publikált német tanulmány (3) szerint a bolhásság valamennyi évszakban előfordult a vizsgált kutyákon és macskákon. Az egyes hónapok szerint jelentős eltérések is előfordultak. A macskák 23,86%-a volt bolhás volt 2004 augusztusában, míg januárban csak 7,26%, viszont a bolhásság előfordulása a négy évszakban egymáshoz képest nem mutatott jelentős eltérést.

A külföldről származó adatok kiegészítése itthoni kimutatásokkal: a vizsgált időszakokban a nyugat-európai országokban gyakrabban kezelték bolha- és kullancs ellen a kutyákat és macskákat, mint hazánkban jelenleg.

A cikk megjelenésének időpontjában hazánk számos pontján bokáig érő hóval és nulla fok alatti hőmérséklettel tért vissza a tél. A kifejlett bolhák ezt vidáman átvészelik a kedvenc állataink bundájában, jól fűtött helyen elbújva.

Rövidesen beköszönt az olvadás, és a bolhák és kullancsok tavaszi inváziója megindul. Kedvenc kutyáink és macskáink nem maradhatnak a bolhákat és kullancsokat elpusztító kezelés nélkül. Kérjük, havi rendszerességgel kezeljék kedvenc állataikat Frontline készítményekkel, amelyek a bolhákat, kullancsokat és tetveket elpusztítják a kezelt kutyákon és cicákon.

 

Irodalmi források:

(1) J. Penaliggon et. al. 14 th. Ann. Congress ESVD-ECVD

(2) P. Bourdeau et. al. WCVD 4 th. 2000

(3) W. Beck et. al. Veterinary Parasitology 137 (2006) 130-136


A bolhákról készült képek közzétételét engedélyezte: prof. Frederic Beugnet




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emlődaganatok a kutyák daganatos betegségeinek közel 50%-át adják.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved