Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A világ örökségén kóborló kutyák |
2008.02.13.
Címkék: Athén, Görögország, kutya, kóbor kutya, állatvédelem




Athéni körkép világörökséggel és kóbor ebekkel


A görög főváros egyik jellegzetessége megérkezésünk pillanatában a szemünk elé került: a Syntagma tér forgatagában színes nyakörvekkel, bilétákkal felszerelt kutyák lődörögtek gazdátlanul.

Kóbor kutyák mindig is éltek Athén utcáin, azonban a kilencvenes évek második felében felszaporodott állományuk már a közlekedést és a közegészségügyet is jelentősen veszélyeztető tényezővé vált. A helybéli lakosság a délszláv háborús válság elől menekülők áradatától tartva tömegével szerezte be a nagytermetű őrző kutyákat, köztük jelentős számban németjuhász ebeket. A menekültekről később kiderült, hogy nem érkeztek félelmet keltő tömegben, illetve veszélyt sem jelentettek az őslakosokra. A négylábú őrző-védők pedig rövidesen megkapták a felmondásukat.


Kóbor eb Athén központjában, a háttérben a görög parlament épülete:


Az utcán kóborló ebeket az állatvédők igyekeztek felkarolni, a hatóságok eltüntetni, az autósok kikerülni. Az olimpiát megelőző években 15 000 kóbor ebről is cikkeztek az újságok. A szerencsétlen hontalan állatok ellen folytatott illegális irtóhadjáratok hátborzongató részleteinek napvilágra kerülése miatt mindennapossá váltak a botrányok.
A város vezetőségére a hazai és a nemzetközi állatvédő szervezetek jelentős nyomást tudtak gyakorolni, és az olimpiára való felkészülési hullámot is meglovagolva, átmeneti megoldást találtak a kóbor kutyák számára. A gazda nélkül kószáló ebeket begyűjtötték, menhelyeken helyezték el, védőoltásokkal látták el őket, és sok kutyát közülük ivartalanítottak is. Az olimpiai játékok idején példás rend uralkodott a görög fővárosban, és a tereken csak a gazdik által sétáltatott kedvenceket lehetett látni.

A nagy esemény elmúlt, a kutyák maradtak. Egy ideig még a túlterhelt menhelyeken, majd szélnek eresztették őket.


A háttérben azon a kék táblán mi is látható?

A nagy athéni valóság napjainkban azt jelenti a hontalan kutyáknak, hogy megtűrik őket, és az irtóhadjáratok ideje lejárt. A Syntagma téren álló elegáns szállodák lépcsőiről sem zavarják el őket, ha éppen ott volt kedvük leheveredni. Az ebek túlnyomó része ivartalanítva van, további szaporulat tőlük nem várható, ezért az állomány természetes fogyását várják a szakemberek. A fogyatkozást az erős forgalom is előidézi, számos eb végzi az autók vagy a villamos kerekei alatt. Érdekes volt megfigyelni, hogy a túlélők milyen rutinra tettek szert a közlekedésben: több olyan kutyát láttunk, amelyik a piros lámpánál várakozott, és a zöld jelzésnél kelt át a zebrán, az emberekkel együtt. 

(Kóbor ebek Moszkvában már a metrókocsikkal is utazgatnak.)

A kóbor kutyákat több–kevesebb rendszerességgel vakcinázzák, és az állatvédők próbálnak minél többnek gazdát keríteni. Athéni jellegzetességnek számítanak a piros nyakörves, ivartalanított nőstény, és a kék nyakörvet viselő, kasztrált hím példányok a színes keretű, feliratozott bilétákkal a nyakukban – ezzel jelzik, hogy sterilizált, és ritkábban vagy gyakrabban, de védőoltással ellátott egyedekről van szó. A kutyaélet már kevésbé sanyarú, mint az olimpia előtt.

 

A turistáknál gyakran van finom falat. Jobbról éppen közelít egy csoportjuk...

Néhány napos athéni kirándulásunk során jó kondícióban lévő, tartózkodóan érdeklődő kóbor kutyákat láttunk. A helybéliek közül sokan etetik őket, és a turisták is gyakran megszánják a hontalan ebeket néhány jó falattal.


Az Akropoliszon érdemes jól helyezkedni:

Az Akropoliszon az idegenvezetőnk nevetve mutatta a táskájában hurcolt, tálcás eledelt, amivel minden nap eteti a gazdátlan kutyákat.  A kedvence Amalia, egy rövid szőrű, nagytermetű, ivartalanított nőstény, aki a nevét hallva nyomban elkezdte sepregetni a földet a farkával. Idegenvezetőnk elmondása szerint az ebek napközben az Akropoliszon lebzselnek, és óvatosan felderítik a turisták szándékait. Ha ennivaló nem is mindig, de fejvakargatás, simogatás szinte valamennyi alkalommal jut nekik.

 

Esti képmozaik:

 

 

Estére a kutyák átteszik székhelyüket a Plaka híres éttermi övezetébe, híven követve a külföldi látogatók menetrendjét. Elnézve az ebek jó kondícióját, ez a napi beosztás megfelelően működhet. Agresszív vagy tolakodó kóbor ebbel nem találkoztunk Athén belvárosában. Csöndes reménykedőkkel igen.
Az athéni kóbor kutyák néha gazdára is találnak. A német és az osztrák turisták abban is kitűnnek, hogy minden évben sok hontalan ebet magukhoz vesznek, és hazaviszik őket.

Fotók: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved