Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A macskanátha egyik legfontosabb kórokozója, a herpeszvírus a rejtőzködés nagymestere |
2007.01.07.
Címkék: betegség, herpes, herpesz, kórokozó, macska, macskanátha, vírus


A házimacskáinkat támadó feline herpeszvírus (FHV 1) a felső légúti tüneteket okozó macskanátha egyik leggyakoribb kórokozója.
A Macskabetegségek elleni Európai Tanácsadó Testület (European Advisory Board on Cat Diseases, betűszóként: ABCD) Lisszabonban, 2006. december 20-án tartott konferenciáján vakcinázási tervet javasolt a betegség megelőzésére.
Korábbi híradásunk az ABCD megalakulásáról.
A betegség macskákon orrfolyást, tüsszögést, kötőhártya-gyulladást, az orrtükör felületén fekélyeket okoz. A szaglóképesség csökkenése és az általános rossz állapot miatt a betegek étvágytalanná válnak, lesoványodnak.

A kórokozó önmagában nem okoz feltétlenül halálos betegséget, a gyakori baktériumos társfertőzések viszont akár  végzetes következménnyel is járhatnak. A rendkívül ragályos betegség jellemző módon tenyészetekben, több (sok) macskát tartó tulajdonosok állományaiban terjed nagy gyorsasággal. A betegség tünetei megfelelő állatorvosi kezelés mellett 1–2 hét alatt elmúlnak, viszont az egyszer megfertőződött macska általában élete végéig hordozza a kórokozót. Egészen pontosan a kórokozó genetikai információját, amely beépül a gazdaszervezet idegsetjeibe és a kedvező alkalomra vár, hogy onnan kiszabadulva új vírusokat termeltessen a gazdaszervezettel és ismét betegséget okozzon.  A kedvező alkalom bármely stresszhatás lehet, amely az ellenálló-képességet csökkenti, így egyéb betegségek, utazás, szállítás, kiállítás, stb. A kórokozó ezzel a beépüléssel a rejtőzködésnek különösen magas szinten tesz eleget, mivel a vírus maga nincs jelen tartósan az áldozat szervezetében, csak a vírusok gyártásához szükséges információ. Az immunrendszer által a természetes fertőzések ellen kialakított védelem rövid és nem túl meggyőző, mindenképpen szükséges a rendszeres vakcinázás.

Prof. Etienne Thiry (Liege, Belgium), a herpeszvírusok nemzetközileg elismert kutatója és az ABCD tagja szerint:
„A kiscicáknak 2–4 hét különbséggel beadott két védőoltás, melyek közül a második a 12 hetes életkorra esik, megfelelő alap-immunitást biztosít. Az elsődleges vakcinázást  a felnőtt állatok évenkénti ismétlő oltásának kell követnie.
A fenti protokollt (kétszeri vakcinázás alapoltásként és évenkénti egyszeri ismétlés) kell alkalmazni ismeretlen immunállapotú felnőtt macskáknál is, például menhelyről vagy utcáról befogadott állatok esetén.
A védőoltások a klinikai tünetek ellen 90% feletti arányban védelmet nyújtanak  és a vírusürítést is csökkentik.”

Prof. Marian Horzinek (Utrecht, Hollandia), az ABCD elnöke hozzátette:
„Az FHV 1 elleni védőoltást kombinált vakcinákkal célszerű végezni, melyek a macskanátha másik gyakori kórokozói ellen, a calici vírusok ellen is védenek.”


További részletek megismeréséhez kérjük, látogassanak el a következő honlapra:
www.abcd-vets.org

A macskák egyéb fertőző betegségeiről számos információ található
ide kattintva a Tappancsvilág honlapon >>


A herpeszvírus kártétele kutyákon is megismerhető ide kattintva >>





Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved