Tappancsvilág

www.tappancsvilag.huNavigáció : Hírközpont

A lavina mentőkutyák 2. rész |
2007.02.17.
Címkék: Svájc, kutya, kutyás mentés, lavina, mentőkutya
Egy héttel ezelőtt bemutattuk a Svájcban dolgozó, kutyás, lavinamentő szolgálat munkájáról az első képriportot:

A lavina mentőkutyák 1. rész


Az első részben egy rövid, történelmi áttekintést követően a feladatra alkalmasnak tartott kutyák kiképzésének alapozó szakaszait ismertettük.

A négy szakasz magabiztos elsajátítása után továbbléphetünk a következő szintre:

Megismételjük a 2. szakaszban elsajátítottakat, ahol a gazda a zárt üregben egyedül várakozik. Miután a gazdát megtalálta, az eb tulajdonosa felcsatolja a síléceit és elküldi a kutyát egy másik, hóba temetett személy keresésére, akinek viszont a derék négylábú nem ismeri a tartózkodási helyét. Ebben a kiemelt jelentőségű  képzési szakaszban a kutyának a szaglása segítségével kell rátalálnia a hó alatt rejtőző emberre.Ezután megtaníthatjuk kutyáinkat arra is, hogy különböző tárgyakat (táska, síbakancs, síléc, kesztyű, sapka, stb.) is megtaláljanak. Az elrejtett tárgyak megtalálásának nehézségi szintje fokozatosan emelkedik. A megfelelően képzett eb már nem dolgozhat a látása alapján, minden a szimatán kell, hogy alapuljon. A gazdának a tanulási folyamat során segítenie és irányítania kell a kutyája munkáját.A kutyát széllel szemben indítjuk, ami segíti őt a szaglásban. Szisztematikusan végigvezetjük a terepen a kapott jelzések alapján (a vizuális információk alapján, vagy a terepen tartózkodó személyek tájékoztatása után, akik láttak vagy találtak már előtte valamilyen nyomot). Amennyiben a kutya hirtelen megindul egy irányba, mégha az ellenkező is azzal, amit előzőleg mutattunk neki, meg kell bízzunk benne és hagynunk kell őt dolgozni.Mindez rengeteg munkaórába kerül, míg a kutya igazán képessé válik arra, hogy együttműködjön kritikus helyzetekben.
Éles bevetésben, amikor a lavina embereket sodort el és temetett be, mihelyt a négylábú csapattag nyomra bukkant és ásni kezdett, a kutatóknak és az ásást végzőknek kell átvenniük a kutya munkáját. Az eb számára ez csalódást is jelenthet, mivel nem engedjük neki, hogy befejezze a kutatást. Ezért is nagyon fontosak a rendszeres edzések és a kontaktusok minden alkalommal a betemetett és kimentett emberekkel, amikor a kutyát ünneplik és megjutalmazzák valamilyen finomsággal vagy játékkal. Igy a motiváció megőrződik, és az eb számára a munkája változatlanul sikerélményt jelent.Átlagosan 3 évet vesz igénybe, mire a képzésre alkalmasnak talált eb rendszeres tréningezéssel profi lavina mentőkutyává válik. A lavinás mentés igazi csapatmunka, fizikailag megterhelő a gazdáknak és kutyáiknak egyaránt, és nem is veszélytelen foglalatosság. Az összeszokott mentőcsapatok mégsem cserélnének senkivel a világon. Nehéz leírni azt az érzést, amit a boldogság, büszkeség és megkönnyebbülés egymásba fonódása alakít ki minden sikeres mentés után.
Négylábú társunk életek megmentésére is képes.A francia nyelv kedvelői számára a svájci, kutyás lavinamentő szolgálatról részletes leírások, hasznos információk, fotók találhatók a következő oldalon:
http://www.chiendavalanche.com/A napfényes kalandokat követően, folytatásként megjelent a kutyás mentőegység éjféli gyakorlatát bemutató beszámoló:
A lavina mentőkutyák éjszakai gyakorlaton

A Tappancsvilág honlapon korábban közöltünk egy képriportot a vízből mentő kutyák munkájáról, amely elolvasható idekattintva:
Kutyás vízimentés Svájcban

Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A vadászgörények legfontosabb fertőző betegsége a szopornyica, amely kutyákban ma már ritkábban fordul elő.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved