Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A kutya évét nem így képzelték Kínában |
2006.11.19.
Címkék: gazdi, kutya, veszettség, zoonózis

Szigorú intézkedések és tiltakozó kutyatartók Pekingben.


A kutya éve a kínai naptár szerint 2006 után esedékes, arra azonban senki nem számított, hogy baljós előjelekkel zajlik majd a bevezetése. Az idei nyár során több tartományban kutyák tömegeit pusztították el, a terjedő veszettség járvány visszaszorításának céljával. November óta a pekingi családok is csak egyetlen kutyát tarthatnak, a 35 centiméter marmagasságnál nagyobb ebek pedig kitiltattak a belvárosból.
Kínában a kutyáknak csak töredéke kap veszettség elleni védőoltást. Októberben több mint 300 ember halt meg az ázsiai országban veszettség következtében, ezzel együtt ebben az évben a szörnyű betegség emberi áldozatainak száma már 2200 fölé emelkedett.
A kulturális forradalom éveiben az ölebeket burzsoá csökevénynek tartották és Kína városaiban tiltott volt a kutyatartás. A gazdasági-, politikai nyitás óta ismét kedvenc állattá váltak a kutyák, és sok idős ember, illetve gyermektelen házaspár erős szálakkal kötődik a négylábú családtagokhoz. Becslések szerint Pekingben akár egy millió kutyát is tarthatnak, ennek a számnak azonban csak a fele szerepel a nyilvántartásban. A bejelentés 100 Eurónak megfelelő összegbe kerül, ezt pedig kevesen engedhetik meg maguknak a kínai fővárosban. A szigorú intézkedések hatására a pekingi állatkert előtt mintegy 500 gazdi tüntetett, közülük 18 rövid időre a rendőrségi fogdákat is megismerte. Egy labrador tulajdonosa elpanaszolta, hogy az ebtartók többsége november eleje óta csak éjjel merészkedik az utcára kedvencével és akkor is rendkívül elővigyázatosak.

Korábbi hírünk a pekingi intézkedésekről >>>




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
2012.01.01 -től csak igazoltan állatorvos által elvégzett, galandférgesség elleni kezelés után lehet kutyát bevinni az Egyesült Királyságba, Máltára, Írországba és Finnországba.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved