Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A krokodilok mindig hazatalálnak |
2007.09.29.
Címkék: Ausztrália, krokodil, kutatás, tájékozódás, viselkedés


A sósvízi krokodilok feltehetően hasonlóan fejlett tájékozódási képességekkel bírnak, mint a madarak. Amennyiben haza akarnak térni, akkor pedig jelentős sportteljesítményekre is képesek.
Ausztrál kutatók megfigyelései szerint a bordás krokodilok (Crocodylus porosus) naponként 10-30 kilométert is leúsznak megszakítás nélkül. Az egyik páncélos hüllő húsz nap alatt 400 kilométert hagyott maga mögött a tengeren.
A Public Library of Sciences című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók megcáfolják azt a korábbi feltételezést, hogy a krokodilok csupán rövid ideig tartó erőfeszítésekre képesek és gyorsan kimerülnek. A Craig Franklin vezetésével dolgozó csoport három bordás krokodilt szállított el helikopterrel az eredeti élőhelyéről. A hüllőket felszerelték a hátukon rögzített jeladókkal, és műholdas nyomkövetéssel figyelték meg a mozgásukat. Rövid tájékozódást követően mindhárom ragadozó a korábbi élőhelye felé indult. Egyiküknek mintegy 400 kilométert kellett úszva megtenni a hazajutáshoz.
A kutatók feltételezése szerint a krokodilok a Föld mágneses tere, a nap állása és szaglásuk segítségével is tájékozódnak. Valamennyi ma élő hüllő közül a krokodilok állnak a legközelebbi rokonságban a madarakkal, és a feltételezések szerint hasonló módon is tájékozódnak, mint a távoli unokatestvérek.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved