|
||||||||
Címkék: egér, felfedezés, hőleadás, kutatás Brit kutatók egy elsőre meghökkentően hangzó megállapítást tettek a laboratóriumi rágcsálók megfigyelése során. Amennyiben megborotválták az egereket, az anyaállatok tejtermelése 15%-kal növekedett.
Ennek következtében a cseperedő utódok is 15%-kal nagyobbak lettek, mint az eredeti szőrköntösben hagyott példányok csemetéi. John Speakman az Aberdeen University munkatársa a Journal of Experimental Biology (Bd. 207, S. 4233) hasábjain számolt be a felfedezésről. Az emelkedő teljesítményt a test jobb hűtésével magyarázták. A kutatók azt szerették volna felderíteni, milyen tényezők befolyásolják a tejtermelést. A mostani kísérlet tanulsága szerint a döntő tényező – legalábbis az egereknél – a hőleadás. A hő az emésztés és a tejtermelés során keletkezik, és a szervezetnek meg kell tőle szabadulnia a túlhevülést elkerülendő. A kutatók következtetései szerint a leadható hőmennyiség a maximálisan felvehető energia mennyiségét is korlátozni tudja. Ez a megfigyelés az evolúciós folyamatok pontosabb megértésében is segítséget nyújthat, nem utolsó sorban a globális felmelegedés vonatkozásában. A tejtermelő tehenekről korábban már köztudott volt, hogy meleg nyári napokon a felforrósodott istállókban kevesebb tejet adtak. Korábbi hírek a kis rágcsálókról: Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva |
Címkefelhő
félmajom - egér - érdekesség - kutyaharapás - Tekergő - terhesség - kutyatáp - Suzy - kálcium - veszélyeztetett faj - lopás - kakas - nevelés - Mannheim - gazella - kecske - Szöul - érzékelés - ultrahang - egyedi állatmegjelölés - csörgőkígyó - rozsomák - karmosmajom - szalakóta - róka - Vietnam - állatszállítás - mesterséges termékenyítés - animáció - tájékozódás - CAC kiállítás - maki - sólyom - Domonyvölgy - petárdázás - jégmadár - Kolumbia - Köln - tojás - táplálás
{{VOTE}}
|
|||||||
|
||||||||
2007. World of Paws - All rights reserved
|