Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

A borotvált egerek több tejet adnak |
2007.11.19.
Címkék: egér, felfedezés, hőleadás, kutatás


Brit kutatók egy elsőre meghökkentően hangzó megállapítást tettek a laboratóriumi rágcsálók megfigyelése során. Amennyiben megborotválták az egereket, az anyaállatok tejtermelése 15%-kal növekedett.
Ennek következtében a cseperedő utódok is 15%-kal nagyobbak lettek, mint az eredeti szőrköntösben hagyott példányok csemetéi. John Speakman az Aberdeen University munkatársa a Journal of Experimental Biology (Bd. 207, S. 4233) hasábjain számolt be a felfedezésről. Az emelkedő teljesítményt a test jobb hűtésével magyarázták.
A kutatók azt szerették volna felderíteni, milyen tényezők befolyásolják a tejtermelést. A mostani kísérlet tanulsága szerint a döntő tényező – legalábbis az egereknél – a hőleadás. A hő az emésztés és a tejtermelés során keletkezik, és a szervezetnek meg kell tőle szabadulnia a túlhevülést elkerülendő.
A kutatók következtetései szerint a leadható hőmennyiség a maximálisan felvehető energia mennyiségét is korlátozni tudja. Ez a megfigyelés az evolúciós folyamatok pontosabb megértésében is segítséget nyújthat, nem utolsó sorban a globális felmelegedés vonatkozásában. A tejtermelő tehenekről korábban már köztudott volt, hogy meleg nyári napokon a felforrósodott istállókban kevesebb tejet adtak.


Korábbi hírek a kis rágcsálókról:


Fotó: OTAM Kft., minden jog fenntartva



Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Legfeljebb 5 állat utaztatása minősülhet nem kereskedelmi célúnak az EU tagállamokba szállított, kedvtelésből tartott állatokból.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved