Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

„Magányos George” mégsem az utolsó példány? |
2007.05.02.
Címkék: teknős, veszélyeztetett faj


A Galápagos szigetcsoporthoz tartozó Pinta szigetén élő, „Magányos George” néven elhíresült óriásteknős talán mégsem az utolsó képviselője ennek a fajnak. Egy, a Yale Egyetem kutatóinak vezetésével dolgozó csoport felfedezett a szomszédos Isabela szigeten egy olyan teknőst, melynek génjei fele részben megegyeznek George génjeivel. Az új kutatási eredményt a Current Biology tudományos folyóirat hasábjain tették közzé. A fordulat ahhoz vezethet, hogy George elveszítheti a Guiness, rekordok könyvében bejegyzett „legritkább élő faj” címét, viszont a teknősfaj megmenekülhet a kihalástól.

A pároztatási kísérletek más alfajhoz tartozó nőstényekkel sorban csődöt mondtak mostanáig. A Galápagos szigeteken eredetileg 14 teknősfaj élt. A szigetcsoportnál kikötő kalózok és bálnavadászok mértéktelen pusztítása következtében három alfaj már kiveszett. George az utolsó képviselője volt a Geochelone abingdoni nevű óriásteknős alfajnak, amely szintén a közvetlen kihalás előtt állt. Az egy méteres testhosszt elért és 88 kilogramm tömegű hímet 1971-ben fedezték fel, mint az alfaj egyetlen életben maradt képviselőjét 1906 óta.

A közelmúltban felfedezett teknős első generációs utódnak tűnik George közvetlen rokonai és a szomszéd szigeten élő alfaj kereszteződéséből. A Yale kutatói mind a 2000, Isabela szigeten élő teknős genetikai állományát meg akarják vizsgálni, annak reményében, hogy még közelebbi rokonokat találjanak George számára. A húsz főből álló csoportnak két hónapra elegendő elfoglaltságot ad az új feladat.




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
Az emberi használatra készült láz- és fájdalomcsillapítók jelentős része mérgezést okozhat macskán.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved