Tappancsvilág

www.tappancsvilag.hu



Navigáció : Hírközpont

„Hogyan lett parvós a kutyám? Ötször beoltották...” |
2009.01.11.
Címkék: betegség, parvovírus, vakcinázás, védőoltás, állatorvos




A parvovírus által okozott bélgyulladás a fiatal kutyák egyik legveszedelmesebb fertőző betegsége. Pusztító járványok formájában 15-20 évvel ezelőtt volt jelen hazánkban, majd az egyre szélesebb körben elterjedő vakcinázás háttérbe szorította. Nem kellő védettséggel rendelkező kutyákban napjainkban is előfordulnak megbetegedések. Sőt, egy újabb, Anglia felől benyomuló trend egyik következményeként a megbetegedések számának emelkedése is várható.



„Pedig be volt oltva...”

 

Cikkünk megírásához egy border collie esete szolgáltatta a kiindulópontot. A szép pedigrével rendelkező, Molli nevű, fekete-fehér színű szuka 2008.06.27-én született, és gondos tulajdonosokhoz került, akik igyekeztek mindenből a legjobbat megadni kutyájuknak. Az egyedi azonosító mikrochip beültetését, a külső- és belső élősködők elleni kezeléseket vakcinázási sorozat is követte. Az eb öt védőoltásban részesült. Az ötödik után nem sokkal hirtelen leromlott az állapota, lázas lett, hányás és hasmenés jelentkezett, amely utóbbi véressé is vált.

Az első tünetek megjelenésekor a tulajdonosok szerencsére azonnal állatorvoshoz fordultak, ahol Molli kifogástalan ellátásban részesült. A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen igazolták a parvovírust a betegség hátterében: a vírus antigén kimutatása a bélsárból pozitív lett, kórokozó baktériumot nem sikerült kitenyészteni a mintából, a bélsár parazitológiai elemzése elhanyagolható mennyiségű bélféreg petét mutatott ki, egysejtűt nem találtak.


Az oltási sorozat


Az eb tulajdonosa teljes joggal tehette fel a kérdést, mire volt jó az öt védőoltás, ha a kutya mindezek ellenére megbetegedett. Nézzük meg alaposan a vakcinázási sorozatot.

  •   6 hetesen monovalens (egy komponensű) parvo elleni vakcina
  •   8 hetesen kombinált (többféle kórokozó, közöttük parvovírus ellen is védő) vakcina
  • 10 hetesen kombinált (többféle kórokozó, közöttük parvovírus ellen is védő) vakcina
  • 12 hetesen kennelköhögés elleni vakcina
  • 14 hetesen kennelköhögés elleni vakcina ez az 5. vakcinázás az oltási könyv egy másik lapján szerepelt, amit már nem illesztettünk a cikkbe


Döntő az időfaktor


A fenti oltási sorozat legfőbb problémája, hogy 12 hetes korban, vagy azt követően nem tartalmaz parvo elleni komponensű vakcinát. A parvovírus elleni vakcinás védelem kialakítását a szukakutya tejével felvett, anyai eredetű ellenanyagok heteken keresztül akadályozzák. Ezen ellenanyagok mennyisége folyamatosan csökken, és elérkezik az eredményes vakcinázást lehetővé tevő állapot. Csak azt nem lehet tudni, mikor. (Költséges méréseket kellene végezni hozzá, gyakran ismételt vérvételeket követően.) A vakcinázási sorban 12 hetesen vagy azt követően alkalmazott parvo elleni oltóanyag várhatóan jó immunitást segít kialakítani. A 6 hetesen beadott vakcinát az anyai eredetű ellenanyagok nagy valószínűséggel semlegesítették. Szerencsésebb lett volna 8-9 hetes korban beadni az első, monovalens, parvo elleni vakcinát, ezt követően 2-3 hetenként ismételni a védőoltásokat úgy, hogy 12 hetes korban, vagy utána is kapjon az eb parvo elleni komponenst is tartalmazó oltóanyagot. Molli 4. és 5. vakcinázása nem parvo ellen, hanem kennelköhögés ellen védett, ezt az adott terület járványtani ismeretében gyakran és sikeresen alkalmazzák az állatorvosok a két fő kórokozó, a parainfluenza vírus és a Bordetella baktérium ellen.

Az előbbieknél kisebb gond (esetleg hozzájárulhatott az események szerencsétlen egybeeséséhez), hogy három különböző vakcinagyártó termékeivel történt a vakcinázás. A teljes harmóniával felépített oltási sorozatok ugyanazon gyártó különböző vakcináiból állnak.


„De 6 hetesen már oltani kell a kölyköket...”


Ez csak néhány speciális esetben van így, ezeknek elbírálását mindig bízzuk az adott terület járványtani helyzetét és a kutyakölyök egészségügyi hátterét ismerő állatorvosra. Ezekben az esetekben az anyai eredetű ellenanyagok várhatóan magas szintje miatt a legmagasabb titerű, monovalens, parvo elleni oltóanyagot fogja választani az állatorvos. A vakcinázás megkezdésének ideális időpontja a 8-9 hét körül található. Ennek megfelelően nagy mértékben nem értünk egyet azzal a trenddel, amely szerint a korai szocializációra való hivatkozással 10 hetes életkorban be kellene fejezni a kölykök ún. „alapozó” védőoltásainak sorozatát. Molli esete ékes példa az új trend veszélyeire.


Utóhang


Molli az állatorvosi ellátás segítségével felgyógyult, azóta is jól érzi magát, későbbi szövődmények nem jelentkeztek. A jó hír a parvovírus okozta betegséget átvészelt kutyák számára az, hogy életre szóló védettséget szereztek a kórokozóval szemben.
Fotómodellnek egy másik border collie-t kértünk fel, aki makkegészséges, 9 hónapos, a neve Samy, és ifjú kora ellenére rendkívül fegyelmezetten ült modellt. Köszönjük a fényképezési lehetőséget, és üdvözletünket küldjük Samy kutyának és gazdájának Miskolcra.

 

Korábbi cikkeink hasonló témában:
Veszélyes trend a kölyökkutyák vakcinázásában
Parvovírusos bélgyulladás




Kedvenc fotónk

Fotógalériák


Kattintson a képre a galéria megtekintéséhez!

{{VOTE}}

Tudta-e?
A vadászgörények legfontosabb fertőző betegsége a szopornyica, amely kutyákban ma már ritkábban fordul elő.

Lap tetejére
  Jogi nyilatkozat  
2007. World of Paws - All rights reserved